Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Основната политика на Русия е да всява страх. Трябва да дадем повече оръжия на Украйна?

"Има програма, приета от МС, за ускорено превъоръжаване в ключови области", каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов

07.12.2023 | 21:07 Редактор: Искра Ангелова

Спешно даваме още ракети на Украйна, искаме НАТО да ни пази с ПВО.

"Основният въпрос е, че парламентът поставя въпроса за системна помощ за Украйна, а не пакет след пакет, когато възникне непосредствена необходимост и това е трети опит на България да изгради модел за системна военна помощ за Украйна. Вярвам, че поради развитието на войната, това ще бъде успешно усилие, защото ние пропуснахме точно това още през 2022 година. Сега имаме възможност да коригираме тази стъпка и е ясно, че в това предложение има акцент върху усилване на нашата отбрана", каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него досега не сме искали помощ от НАТО, защото сме смятали, че няма заплаха за България.

"Темата не просто за отбрана, а за възпиране е много важна. А възпирането означава предно разполагане на съвременни средства на наши съюзници - и ПВО, и противокорабни средства, и сухопътни войски. Това срамежливо изпращане на Украйна на нещо, което не може да бъде използвано и ремонтирано, не е начинът да бъде прекратена тази война. Начинът е масирана помощ за Украйна, за да изтласка руските сили", допълни Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му даваме това въоръжение, защото може да получим повишени гаранции в сферата на отбраната чрез членството ни в НАТО.

"Това, с което помагаме на Украйна, води до намаляване на риска и до реалната заплаха България да бъде обект на агресия. Вече има практически консенсус в НАТО, че ако допуснем Русия да спечели тази война, в рамките от 3 до 7 години - най-вероятно ще бъде нападната страна от НАТО. Основата на външната политика на Русия е всяване на страх", поясни бившият министър на отбраната.

Той е категоричен, че ние трябва да преодолеем този страх.

"Сега вече е добре, че вече са подписани договорите за самолети, кораби и бронирани машини, предстои само подписът на президента, за да тръгне изпълнението на този договор. Има програма, приета от МС, за ускорено превъоръжаване в ключови области. Всички страни от НАТО са много бавни във взимането на важни решения, резултатите ги виждаме в Украйна", коментира още Велизар Шаламанов.

Гледайте целия разговор във видеото.