Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адв. Абровски: Наглост е да се мисли за продаване на земя, не се е случвало от времето на Аспарух

"Това е най-слабият министър, който земеделието е виждал", заяви експертът по земеделско право

05.12.2023 | 21:10 Редактор: Искра Ангелова

За 2024 се предвижда, че ще продадем 20% от обработваемата земя, но пък финансовият министър и земеделският министър увериха, че това няма да се случи.

"Някой да си помисли да продава земя - това е голяма наглост. Това не се е случвало от времето на хан Аспарух. Имаше един опит по времето на първия кабинет "Борисов, но го спряха и тогава. Учуди се наглостта, учуди ме и чувството за безнаказаност. Това е схема. Земеделският министър каза, че е имал разговори и получил имейл от някакъв зам.-министър. Това е лъжа - зам.-министър не пита министър", каза адвокатът и експерт по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

Според него случилото се със земеделската земя е схема.

"Изказвания от сорта на "други разходи" и пример със събирането на гъби и билки - това е абсолютно несериозно. Земеделска земя от Държавен поземлен фонд може да се купува само и единствено от хора, които притежават компенсаторни записи. Когато нямаш компенсаторен запис, ти не можеш да кандидатстваш на търг, а цената, която се плаща, е 40% кеш, останалото в компенсаторни записи. Надявам се, че ще се появи доклад на ДАНС, който ще каже кой стои зад това", допълни Абровски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокатът призова да се провери кой е купувал компенсаторки в последните няколко дни и месеци.

"А защо е в графа "Други"? Защото този приход трябва да се планира догодина, за да може да се подготвят тези продажби и да се създаде основание за това нещо. Но те са планирани за 2025, защото в Бюджет 2024 неслучайно се предвижда с бюджетна прогноза за три години. Но ти казваш какво ще правиш и как това ще има отражение за следващите години", коментира още експертът по земеделско право.

По думите му сегашният министър на земеделието с нетърпение очаква да дойде ротацията.

"Абсолютно ще бъде сменен, това е най-слабият министър, който земеделието е виждал. Той няма да бъде там, когато ще се продава тази земя. Не знам какво им става на всички министри на земеделието, но те започват да се хвалят с това, че са изпълнили своите задължения. Ти даваш пари, хвалиш се колко пари даваш, но не можеш да обясниш къде им е добавената стойност, а през 2-3 седмици има протести под прозорците", поясни Абровски.

Той разкри, че има и още нещо скандално, случило се миналата седмица.

"То е свързано със земеделската земя и онези фотоволтаици, които президентът ги даде на Конституционния съд. Сега с промени в ДОПК се предлагат промени в Закона за опазването на земеделските земи, които разширяват онези промени, които президентът даде на КС. Сега се задължава министърът да продължава. ДОПК е част от пакета закони, които трябва да бъдат приети, преди да бъде приет бюджетът. Това противоречи на правилника за устройството и дейността на Народното събрание", подчерта адв. Абровски.

Гледайте целия разговор във видеото.