Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Доц. Спасков за случващото се в "Пирогов" и парите за здравеопазване

Механизмът за отпускането на електронни рецепти трябва да бъде коригиран, смята той

29.11.2023 | 21:17 Редактор: Ивета Велева

Има ли финансови нарушения в "Пирогов" и какво се случва със Здравната каса?

"Това е една позната схема, директорът трябва да се смени и веднага се обявява, че той има финансови нарушения, далеч преди да се направят проверки. Проверките започват да се правят след това. Първоначалната проверка показва неща, които можем да тълкуваме по различен начин. По-късно се оказва, че нарушения е нямало, но вече директорът е отстранен. Новият човек е вече на поста си и ние забравяме за събитията", обясни бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в  студиото на "Денят ON AIR"

Той смята, че ще трябва да има някакъв реален одит и да бъде направена проверка, а когато се каже истината, този, който не е бил точен – да бъде санкциониран.

Относно думите на здравния министър, който каза по-рано, че одитът е извършен в периода 22 юни 2023 г., гостът се съгласи, че здравният министър най-вероятно се позовава на някакви документи и данни.

"Но част от политическите сили се съмняват в истинността на тези данни и ако се окаже след време,  че документите са неточни – съставителите на тези документи трябва да понесат санкции", допълни той.

Доц. Спасков допуска и министърът да е бил подведен: Той е в едно доста неясно положение – самият той не е наясно със себе си. От една страна каза, че има тежки нарушения, а от друга, че няма да сменя директора.

"Когато се базираме на прокурорска проверка, не бива да забравяме, че голяма част от прокурорските проверки завършват с положителен резултат за този, който е проверяван. Когато аз бях директор, са ме проверявали поне шест или седем пъти с резултата – няма нарушения. Прокурорите предварително знаят, те имат сигнал, че нещо става. Сигналът идва най-вече от заинтересовани места с определена цел", беше категоричен Спасков.

"Пирогов има нови вземания, които ще дойдат от Здравната каса, болницата е в добро състояние", посочи гостът.

Според доц. Спасков съществува стремеж за обновяване на ръководството на болница "Пирогов". 

По повод шефа на клиниката по детска хирургия, който бе скъсан на конкурс за същия пост, доц. Спасков нарече тези решения "неразумни", и подчерта, че те са заложени в механизмите на тези промени. 

"Този скандал е продукт на неразумното решение шефовете на клиники да бъдат сменяни по конкурсни изпити. Няма как той да бъде изпитван, това е унизително", коментира той. 

По думите му бюджетът на Здравната каса се изготвя от квалифицирани хора и те знаят какво предлагат.

"Информацията, която излезе в медиите, беше за дребни неща, които трябва да се коригират в текстовете. Едно от нещата е кой да извършва търговията с част от лекарствата, които се закупуват от държавата – дали да бъде Здравната каса или министерството. Този въпрос се поставя най-вероятно за да се демонстрира необходимостта от предварителен разговор, когато предлагаме нещо и имаме коалиция –те трябва да разговарят помежду си, диалог е нужен", заяви доц. Спасков.

Относно предложението на ДПС да отпаднат електронните рецепти, доц. Спасков каза, че "трябва да се коригира механизма на отпускането на електронни рецепти".

"Аз самият изписвам рецепти и при еднакво попълване на формуляра веднъж ме допуска да пусна рецептата – друг път – не. Аз сам не мога да открия къде бъркам. Това затруднение ще го изпитват и много други лекари и те ще застанат против електронните рецепти. Фармацевтите остават против, защото много от хартиените рецепти те трябва да електронизират, извършвайки повече работа. Пациентите също се разкарват ненужно заради тях и всички, които трябва да подкрепят електронизацията, са всъщност затруднени от нея и се оказват нейни противници", разясни доц. Спасков.

Гледайте целия разговор във видеото.