Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зелената система не е приоритет за София. Дърветата в стресова среда губят жизненост

Когато се очакват валежи от мокър сняг, трябва да се вземат мерки, коментира доц. Георги Костов

27.11.2023 | 21:24 Редактор: Толя Стоянова

"Зелената система на град София обхваща всички зелени площи, но в нея понякога се включват и улични дървета. По различни класификации за град като София необходимата зелена площ за един жител е 20 кв. м, в София имаме 10 кв. м. Изоставаме с установяването на добри зелени системи", коментира преподавателят от Лесотехническия университет доц. Георги Костов в студиото на "Денят ON AIR".

"Според административните наредби собственикът трябва да се грижи за здравословното състояние на зелените площи. Общината трябва да се грижи за уличните дървета. Дърветата трябва да се подменят периодично, защото те живеят в много стресова среда и във времето губят своята жизненост", добави той.

По думите му голяма част от дърветата в София са засадени преди 60-70 години и е важно, когато се забележат външни белези на загниване, да се отстранят. 

"Когато се очакват валежи от мокър сняг, трябва да се вземат мерки. Обществеността има нагласа да защитава всяко дърво без да преценява, че имат жизнен цикъл. В бюджета на София зелената система не е приоритет", каза доц. Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос колко пари са необходими за кастрене на едно дърво, той отговори, че за дърво, което е расло около 30 години, трябва да има поне двама работници и един камион, който да извозва клоните - това ще струва около 500-600 лв.

"Нека, като се стопи снегът, падналите листа ще запушат всички шахти и канали, моля всеки да почисти улицата пред собствения си тротоар, защото дъждовете ще предизвикат друго бедствие", призова доц. Костов.

Гледайте целия разговор във видеото.