Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Самандов: България се издържа на помощи от ЕС и данъци, управляващите не могат да разделят фонда

Правителството е неспособно да решава проблемите, заяви бившият зам.-министър на енергетиката

17.11.2023 | 20:45 Редактор: Тодор Петров

Докъде ще стигне държавата заради руския петрол?

"Правителството няма да падне, сглобката е стабилна. Това беше поредният пушек, който отвлича вниманието на българските граждани от реалната неспособност на правителството да решава проблеми. Евроатлантизъм ни залива от сутрин до вечер. В момента сме евроатлантици, утре може да сме насочени към Ердоган. Другите важни неща бяха Еврозоната и Шенген. Шенген отече, а Еврозоната с финансовите ни параметри... България задлъжнява, българите живеят все по-зле. Тези кредити някой трябва да ги плаща", заяви бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов пред Bulgaria ON AIR.

Според него се бяга от истинското решение в "Лукойл" - да се назначи особен управител в дружеството и да извършва всякакви проверки какво се случва вътре. 

"Явно някой много го е страх да изпълни закона. Парите са останали в "Лукойл". Компетентните органи трябва да кажат къде са парите", посочи Самандов в предаването "Денят ON AIR"

Той призна, че е останал неприятно изненадан от Министерския съвет, който използвал докладите на службите за оправдаване на дерогацията. Не може да се държим с техните доклади като с жълт вестник, изтъкна Самандов.

"Дерогацията е от 5 декември 2022 г. и ще бъде до 1 март 2024 г. За една година не успяха да минат на друг петрол, сега за два месеца ще успеят - това е демагогия. Всеки изминал ден видимо е някакъв бонус за управляващите, които не могат да разделят фонда", подчерта бившият зам.-министър на енергетиката

Не ни е евтино горивото, то е най-скъпото в Европа заради доходите на населението, настоя Самандов.

"Не мисля, че ще има драстични увеличения на цените на горивата. В момента текат други договорки. Цялата война е за посредници. Няма ефективна политика в сектора. Казват на инвеститорите, че във всеки един момент бизнесът им може да бъде застрашен. България се издържа на помощи от ЕС и собствените ни данъци, които видимо не стигат и се търсят трикове да бъдат повишавани", каза още гостът.

НОВИТЕ ТРАНЗИТНИ ТАКСИ ЗА ПРЕНОС НА РУСКИ ГАЗ ОТПАДАТ

Имаме "Газпром експорт" и "Булгартрансгаз", които са се договорили по стойността, която "Булгартрансгаз" предоставя като услуга. В един момент парламентът се включва с такса, която не почива на никаква тежест. Ако стойността на газа стане 10 или 20 евро, какво правим с тази такса? В самото началото може би беше с цел да нагнети напрежение. Това правителството не се справя в нито една сфера, коментира Самандов.

Гледайте целия разговор във видеото.