България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експертен коментар: Правителството пада, след като газът спре, а дерогацията се отмени

Има рискове, сметката ще я платим ние гражданите, коментираха Еленко Божков и Искрен Иванов

17.11.2023 | 09:40 Редактор: Толя Стоянова

Парламентарната група на ГЕРБ напусна Съвета за сигурност, който беше иницииран от премиера Николай Денков по повод дерогацията на "Лукойл" и националната ни сигурност. Спорът между управляващите продължава.

"От този сблъсък не се очаква никаква полза за българските граждани. Това е сблъсък на два интереса. Очевидно е, че има рискове, особено след докладите на службите. Става ясно, че това е инициатива, с която да се подтикне правителството да изпълнява Закона за корпоративно подоходно облагане. За гражданите горивата са с една разлика от 20 цента с европейските цени", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "България сутрин"

"Има натиск, този въпрос не е само енергиен, той е и геополитически. В България има политически интереси, които са силно зависими от Русия", добави експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов

По думите му дилемата за сигурност в Черно море продължава да се задълбочава. Според него Русия има интереси на Балканите, които не може да си позволи да загуби, а САЩ и съюзниците им отправят поглед към Близкия изток.

"Единственият решим начин е да се прилага законът, но правителството не го прави. Петролът може постепенно да се смени. Налага се сега да се сезира прокуратурата защо не се изпълнява законът", каза още Божков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Нашите служби работят професионално. Възможно е да става въпрос не само за игра на корпоративни интереси. Тези хибридни заплахи не са спирали. Сметката ще я платим ние гражданите. Това, което предстои да се случи с дерогацията, ще повлияе на джоба ни", заяви Иванов.

По думите на Божков, ако дерогацията се отмени в края на годината, ще има повишение на цените. Бившият зам.-министър на енергетиката прогнозира скорошен фалит на "Булгартрансгаз".

"Споменете си 2009 г. Имаше същия проблем с транзита през Украйна. Не са добре нещата. Не трябва да се предприемат необмислени действия", посочи той.

"Когато газът спре, падат правителства", смята доц. Иванов 

Божков добави, че правителството може да падне и след отмяна на дерогацията.

Гледайте целия разговор във видеото.