Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ганев, ПП-ДБ: Данъчните оценки на имотите не са опреснявани от 16 години

"Този бюджет не създава пречка за влизането в Еврозоната", каза депутатът

14.11.2023 | 20:03 Редактор: Искра Ангелова

Би било полезно да се проведат няколко срещи между финансовия министър и колегите от ГЕРБ/СДС, за да се уточнят техните притеснения и дали министърът може да ги успокои с аргументи. Този бюджет, както е представен, не ме притеснява, не виждам в него опасност да се изгуби контрол върху публичните финанси в България. За съжаление, по-възрастните сме ставали свидетели на това. Това каза депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

"Със сигурност може дефицитът да падне под 3%. Въпросът е дали колегите от ГЕРБ и ДПС са готови да платят цената. Никакви такива удоволствия не са безплатни. Съответно, след като те заявяват, че искат да видят по-нисък дефицит, трябва да кажат кои разходи предвиждат да се изрежат, иначе няма как да се случи сметката. Винаги при планиране на бюджет се залагат прогнозни стойности. Когато се фиксира числото на дефицита, което е непроменяемо, ако има недоизпълнение на приходите, трябва да има и неизпълнение на разходите", допълни Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали ще се вдигат данъците и таксите, той отговори: "Като ми посочат коя ставка се предвижда да се вдигне в този проектобюджет, с изключение на предложението да се върне ДДС-то за ресторантьорите от 9% на 20%, тогава ще можем да влезем в конкретен разговор. Целта на държавата е да изсветли бизнеси - да намали натиска върху бизнеси, които са коректни и не укриват данъци, опитвайки се да упражни натиск върху по-малко коректните."

Според госта донякъде забележките за данъците имат основания.

"Колегите от ГЕРБ/СДС искат ставката за ресторантьорите да остане 9% с аргументи, които още не сме чули. Другият вариант е да останат тези 9%, но те са придружени от редица мерки за изсветляване. Една от тези мерки е свързана с превеждането на всички заплати по банков път. Друга мярка, която вдига страшно много шум, е тази с бакшишите", поясни народният представител.

Той припомни, че данъчните оценки на имотите са спрени да бъдат обновявани преди повече от 16 години.

"Трябва да се опреснят тези данъчни оценки, защото цените на имотите са отишли толкова далеч от тези данъчни оценки, че не е адекватно. Хора, които имат много имоти - имотите, в които те не живеят, да бъдат облагани с промил, различен от основния имот за живеене", подчерта Георги Ганев.

Депутатът е категоричен, че съвършен бюджет няма: "Какъвто и бюджет да представите, то ще се намери нещо, което да не се хареса. Напълно задължително е един бюджет да не се харесва на всички. И този бюджет не създава пречка за влизането в Еврозоната."

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Даниела
преди 5 месеца
И вие са като се заемете всичко ще цъфне и ще върже? Да, ама не. Сигнализирай за неуместен коментар