Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

"Хизбула" - 4 пъти по-силна от "Хамас" и "Ислямски джихад", взети заедно, блокирани са няколко граници

"САЩ и Иран са великите сили, които действат в региона", каза Димитър Гърдев

02.11.2023 | 21:13 Редактор: Искра Ангелова

Силите на Израел са обкръжили град Газа.

"Основното безпокойство е да не се интернационализира конфликтът, като се има предвид активното включване на Иран. В случая има групировка в Ливан - "Хизбула", която е пряко поддържана от Иран. Силовите възможности на "Хизбула" са четворно по-големи отколкото на "Хамас" и "Ислямски джихад", взети заедно. Те са групировка, която е прокси действащата на Иран в региона, защото те са шиити", каза международен секретар на "Има такъв народ" Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е стратегия, която е разработена от генерал Касем Сюлеймани, който беше унищожен след удар от американски дрон.

"Но в края на краищата, че интересите на Иран в този регион се проектират чрез тези прокси организации. Основното безпокойство на света е да не се получи пряк конфликт между Израел и ислямската държава, защото се предполага, че Иран притежава възможности за производство на ядрено оръжие. Израел отрича, но всъщност специалистите го знаем", допълни Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че САЩ и Иран са великите сили, които действат в региона.

"Дори президентът Ердоган, който се опита да бъде някакъв посредник, няма да постигне това свое желание, защото от самото си начало той има големи конфликти с Бенямин Нетаняху. Още в началото се опита да е в подкрепа на Палестина. Той винаги е симпатизирал на групировката "Мюсюлмански братя", даже застана зад Муса, тогава дойде и конфликтът със сегашния президент на Египет", коментира Гърдев.

Международният секретар поясни, че "Хамас" представляват клон на "Мюсюлмански братя" в Газа: "Ролята на ЕС както тук, така и при конфликта в Украйна, беше засенчена от САЩ. Европа не успя да изгради своята стратегическа самостоятелност. Най-важното е, че трябва да има и механизъм за това."

"Подготовката за широкомащабно навлизане беше осъществена в пълен обем за тези две седмици. Беше блокирана линията с Ливан, извършват се бомбени удари на територията на Сирия, блокирана е границата с Египет, с Йордания също. Точно това навлизане наблюдавахме тази седмица - две от север, а другото в средата. Боевете се водят в изключителна градска среда", подчерта Димитър Гърдев.

Според него при толкова гъсто населен район - няма как да има малко жертви.

"Израел има и друга опция - предаване на отговорните за терористичното нападение - лидерите на "Хамас". Третата възможност е незабавното пускане на заложниците. Израел има право да се защитава от тероризма", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.