Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какви са проблемите на Карнобат и как смята да ги разреши Тодор Байчев?

"Най-важното и най-належащото е да затворим дирекция "Кражби и продажби", заяви кандидатът за кмет

23.10.2023 | 20:06 Редактор: Искра Ангелова

Пари има, но въпросът е как се изразходват, как се разпределят. Най-важното и най-належащото е да затворим т.нар. от нас дирекция "Кражби и продажби". Затвори ли се тази дирекция - нещата ще тръгнат по ред. Парите се разпределят, който е недалновиден и не носи нищо добро за болшинството от хората. Миналата година общинските съветници гласуваха докладна за закупуване на термопомпи за спестяване на разходите за отопление на училища, но впоследствие гласуват и друга докладна, която не се премисля. Това каза кандидатът на БСП за кмет на Карнобат - Тодор Байчев, в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му докладната е била за водородни горива и подобни.

"Лошото е, че тези докладни така и не получават никакво развитие. На 23 май тази година излиза кои са одобрени по т.нар. норвежки финансов механизъм, или тук ти няма нужда да купуваш нещо, ако ти кандидатстваш по този механизъм за термопомпи, например. Те се покриват на 100% безвъзмездно. Но това не е направено, не знам защо, не съм в управлението", допълни Байчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че по същия механизъм може да се кандидатства за възобновяеми енергийни източници, за улично осветление, което да бъде енергоспестяващо, но общината отново не е кандидатствала.

"Искам да го променя, няма нищо лошо в това. Ценя парите, цял живот съм бил частник, никога не съм работил държавна работа - работя, печеля, инвестирам. Така искам да бъде и в нашата община. Ако се беше случило нещо хубаво в последните 20 години, нямаше да я напуснат 9 000 души. В съседната община - Айтос, си останаха 29 000. Когато ти не виждаш перспектива за себе си и децата си, ти отиваш в друг град", категоричен е кандидатът за кмет.

Тодор Байчев ясно подчерта, че градът е коренно различен от селата.

"Ние закрихме училищата и детските градини в селата, някъде ги закрихме заради липса на деца, а някъде, защото решихме, че трябва да ги закрием. Така се закриха и общинските аптеки, тях ги няма, има частни аптеки. Имаме здравна служба, имаме и болница с 3 отделения. Това, което излезе по медиите преди около месец, е, че ние периодично излизаме с една лоша практика. Тя е, че управителят на болница взима около 240 000 лв. годишно. За сравнение, управителят на "Пирогов" взима 60 000 лв.", коментира той.

Годишната печалба на болницата е 60 000 лв., а дългове няма.

"В село Аспарухово няма интернет, но минава трасето на оптичен кабел за интернет. В момента по постоянен адрес живеят около 108 души, но има доста хора от Бургас, които са си купили имоти, те пътуват от Бургас и обратно. А много са и селата, които нямат вода. Има и село, което никога не е имало вода - Сан Стефано, там има млади хора, които са си закупили къщи", добави Байчев.

В момента кметът на Карнобат е независим, но преди това е бил член на БСП. Тодор Байчев е убеден, че ще стигне до балотаж, като отбеляза, че бюджетът на общината е около 36 млн. лв.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
Жител на Карнобат.
преди 6 месеца
Може би трябва да вземете мнение и от кандидата с който ще е на балотаж Байчев, да е дума срещу дума. Тодор като беше депутат и беше секретар в министерството на земеделието,парите ги е дарявал сигурно,щом казва,че е частник и никога не е бил на държавна работа. Оплете се сам в лъжите си. Когато беше на висок пост в министерството и депутат,да каже какво направи за Карнобат?Много долу падна честно. Сигнализирай за неуместен коментар