Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кремен Георгиев: Хората не се хванаха на въдицата за 36-те заплати, това е популизъм

"Териториалните планове са пълни с въздух", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества

03.10.2023 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Синдикатите в ТЕЦ-овете подписаха споразумение с премиера Николай Денков, но синдикатите в мините отказаха да положат подписите си под документа.

"Не знам дали процедура по изтегляне на териториалните планове, които просто са представени в Брюксел. Ако те останат в този си вид, това ще бъде жалко и трагично. Плановете са пълни с въздух. Докато ги четях, получих усещането, че се крие нещо и ако човек започне да чете между редовете - започва да става страшно", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му информацията в териториалните планове е обща - къде колко работещи има и колко работещи няма да има след прехода.

"Писал ги е човек, който въобще не е в темата. Това го правим, за да вземем едни пари, като в същото време не сме сметнали, че за да ги вземем тези пари - колко ще загубим. Това, което ще загубим, не се измерва само в пари. Социалният аспект е трудно да бъде измерен в пари - колко хора ще загубят работата си, колко хора ще се изнесат от България, защото няма да има какво да правят", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него 36-те заплати накуп е балон: "Първо говореха за 36 заплати, които означавали 150 000 лв., няма такива заплати. Дори 2 000 лв. чисто да са - пак не прави 150 000 лв., заради това ми прилича на балон. Няма как тези 150 000 лв. да се дадат на всички на калпак. Това е популизъм, хората не се хванаха на въдицата."

Кремен Георгиев подчерта, че бизнесът може да затвори мощностите.

"Не мисля, че американските централи, които не са държавни, след като им е изтекъл договорът ще продължат да работят. След като започнем да си внасяме тока - тогава ще стане скъп. Няма да имаме избор и ще внасяме какъвто и да е ток, на каквато и да е цена. Казва се, че няма да затваряме централите до 2038 година, но има думата "обаче", което означава, че ще ги затворят", добави председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Той е на мнение, че трансформацията е можела да започне преди 5 години. И припомни, че 40% от електроенергията ни е осигурена от "Мариците".

Попитан дали някой се опитва да "загроби" енергетиката ни, той отговори: "Така звучат нещата, само не ме питайте кой - няма как да отговоря. И ако Денков подаде оставка какво ще се промени? Ще дойде друг на негово място."

Гледайте целия разговор във видеото.