Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Перфектни непознати": Най-новото заглавие на театър "София"

Спектакълът е уникален, всеки ще се припознае, казаха Ириней Константинов и Елеонора Иванова

29.09.2023 | 21:16 Редактор: Вяра Димова

Мечта за всеки директор. Борба беше да получа заглавието. Ние имахме този късмет. Премиерата на "Перфектни непознати" е на 6 октомври в "Сълза и смях" от 19 ч. Режисьор е Стайко Мурджев. Това обяви директорът на театър "София" Ириней Константинов в студиото на "Денят ON AIR" по повод новото заглавие на софийската сцена.

Константинов цитира кратка част от анотацията на режисьора: "Драматичният текст на Паоло Дженовезе е интересен, не поради успешната киноверсия, а заради сложните и неочаквани взаимовръзки между персонажите, извеждащи съвременни, но и неочаквани теми, които се отнасят към житието на модерния човек".

Пред Bulgaria ON AIR актрисата Елеонора Иванова, която влиза в една от главните роли, сподели, че основната задача била да създадат нещо оригинално.

"Трябваше да преформатираме кинотекста, да намерим театралните ни средства, които са по-ярки. Има хубав цитат на първата страница на текста, който ме впечатли: "Всеки човек има обществен, личен и таен живот". Занимаваме се и с трите в спектакъла", обясни актрисата.

Спектакълът разказва и как едно съобщение може да разбие живота на всеки от героите, допълни Иванова.

"Занимаваме се и с начина, по който комуникацията чрез телефоните влияе на общуването, как се изкривява. Хората стават егоистични, по-жестоки. На моя герой хубаво му се нареждат нещата. В нашия прочит има два финала. Един малко по-негативен. Финалът е отворен. Всеки сам да реши кое би предпочел", разкри тя.

Директорът на театър "София" коментира и повишението на заплатите на актьорите в общинските театри. 

"Преди 20 дни след предварителни разговори се стигна до мъдрото решение заплатите да бъдат повишени с 30%. След увеличението хората започват да се замислят. Има интерес към професиите в театъра. Ние сме доволни от решението на Столичната община", заяви Константинов.

Повишаването на заплатата е мотивация и за актьорите, смята Иванова.

"Заплатите имаха нужда да бъдат повишени. Театърът е машина, работим заедно. Не очаквах, че ще има увеличение", добави актрисата.

Гледайте целия разговор във видеото.