Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Емануил Йорданов: Борисов е заредил бобслея за партньорите си от сглобката

Полицаят, застрелял крадец в София, е действал правомерно, смята бившият МВР шеф

20.09.2023 | 20:09 Редактор: Тодор Петров

Съдът ще преценява дали полицаят, който застреля 18-годишен младеж след грабеж и гонка в столицата, е превишил правомощията си. По време на преследването патрулът няколко пъти го е предупредил, че ще стреля по него.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов заяви в студиото на предаването "Денят ON AIR", че полицаят е действал правомерно. 

"В Закона за МВР съществува правна норма да се употреби оръжие по отношение на лице, което е извършило престъпление. Грабежът е едно от най-тежките престъпления. Произведени са предупредителни изстрели, човекът е стрелял от позиция. Изстрелите са целели ръка и крак, не може да се говори за умисъл и за нарушение на закона. Ако е искал да го убие, щеше да стреля в гръдния кош или главата", коментира той и добави, че е възможно да не се стигне до повдигане на обвинение срещу полицая.

По думите му се надига страхотен вой, когато някой реши да направи някаква промяна в системата за сигурност. По-рано днес ген. Атанас Атанасов подаде оставка като председател на Комисията за контрол над службите. Действието му дойде, след като Бойко Борисов се обяви против сливането на военното разузнаване с Държавната агенция разузнаване. 

Според Йорданов плюсовете от сливането са, че може да се разполага с по-голям обем информация и тогава може да се вземат правилните решения.

"Всички искат да запазят правомощията си и обема от информация, с който разполагат. По тази причина се плашат дори от най-малката промяна. Правил съм промени в МВР и знам колко е трудно, коства ми поста. Трябваше да бъдат готови с промяната на становището на Бойко Борисов. Той зареди бобслея за партньорите си от сглобката още преди изборите, така че няма изненада. Какво да прави като председател на КПКОНПИ?", каза още бившият МВР шеф пред Bulgaria ON AIR.

В много от случаите не се правят реформи, а козметични промени, които се обявяват за реформа, отбеляза Емануил Йорданов.

"Каквото и да работи КПКОНПИ, трябва да внесе материалите в съда. Което означава, че тези материали трябва да бъдат безупречно подготвени в правно отношение", подчерта той, коментирайки темата за реформата в службите за сигурност.

Емануил Йорданов отказа да се ангажира с прогноза дали на 8 декември ще се събудим с нова Конституция, каквато заявка даде управляващото мнозинство в парламента.

Гледайте целия разговор във видеото.