Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Имаме обрат в инфлацията, рецесията в Германия ще ни окаже влияние

"Ако ГЕРБ спечели изборите в София, то ще е заради грешките, които ПП-ДБ допускат", каза Светлин Танчев

12.09.2023 | 21:09 Редактор: Искра Ангелова

По данните на НСИ виждаме, че от юли месец, откакто бюджетът се гласува, имаме обрат в инфлацията - до юли вървеше надолу, сега виждаме, че спадът на инфлацията е ударил дъно и започва да се движи нагоре. Във всички останали държави, въпреки рекордните цени на горивата, все още инфлационният натиск е надолу и виждаме, че от месец инфлацията спада. Това каза икономистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му тази седмица ще станат ясни данните както от Европа, така и от САЩ.

"Германия е единствената европейска икономика, която върви твърдо към рецесия, надявам се, че някои от останалите държави могат да я заобиколят. Искрено се надявах, че България, тръгвайки от много по-ниски нива, е възможно да поддържа някакъв ръст, но виждаме и спад в БВП-то. Безспорно случващото се Германия ни влияе - най-големият търговски партньор на България", допълни Танчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че през последните години не сме направили нищо, за да се предпазим от това, което идва.

"Тази пролет обявихме победа над изкопаемите горива, че имаме евтини ресурси. Не съм сигурен, че си взехме поуките от миналата зима, че не толкова ние управлявахме тези ресурс адекватно, а че зимата беше по-топла. Заради това не видяхме рекордни сметки. Фалшиво си обявихме някои победи и че всичко е окей, не направихме нищо в посока енергийна ефективност", коментира Светлин Танчев.

Икономистът е категоричен, че държавата трябва да има по-стратегическо мислене: "Виждаме, че всички са съсредоточени в местните избори. Не казвам, че няма причина да се гледа в улици, във ВиК, но не само това темите. Отлагането на проблемите не е решение, те започват да ни настигат."

Според него ГЕРБ може и да загуби София на местните избори.

"Ако ГЕРБ спечели изборите в София, то ще е заради грешките, които ПП-ДБ допускат. Доста съм озадачен, че толкова късно вадят кандидат. Този тип поуки трябваше да ги извадят в предишни кампании, примерно президентската преди няколко години", добави икономистът.

Гледайте видеото с целия разговор.