Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Йончев, ЗНС: Изборите няма да доведат до нищо добро, политиците се изкушават да използват службите

"Тук обикновено отиваме да се снимаме с ботуши там, където вече е минал пороят", каза той

08.09.2023 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

България скърби за четиримата загинали при наводненията в Царево.

"В този ден е хубаво да говорим не за виновните, а да изразим нашето съчувствие към огромните загуби на много хора. Справедливостта ще дойде след това, когато институциите си свършат работата. Грешките са очевидни и те не са в това кое дере е запушено, кое е отпушено, а изобщо в реакцията на държавата в такъв момент. Нещата започват преди самото бедствие, защото в нормалните държави, когато предстои подобен порой, евакуациите се правят преди пороя, а не след него", каза лидерът на Земеделския народен съюз Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в САЩ и Азия се евакуират цели градове.

"Тук обикновено отиваме да се снимаме с ботуши там, където вече е минал пороят, а не преди него. Това е големият проблем на институциите и системите, които трябва да сработват у нас. Дълго време ще си говорим за обезщетение, компенсации, застраховки. Разбира се, ще се включи и прокуратурата и всички ще отидат за снимка, или две", допълни Йончев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му с 1512 лв. не могат да се възстановяват имотите на хората.

"Трябва да търсим виновните за това, че не можем да се справим с бедствията, не можем да извадим хората от калта и да ги върнем в нормалния начин на живот. Тази вина трябва да търсим, а хората ще я търсят на изборите. Преди атентата срещу конструктора на "сглобката", беше ясно, че тя е режисирана и подпомогната да се случи. Тя ще продължава и без конструктора. Когато подобни "сглобки" стъпят във властта, те нямат нужда от своя автор", категоричен е той.

Румен Йончев е на мнение, че освен улично правосъдие, вече имаме и улично законодателство.

"Ненормално е в навечерието на изборите парламентът да работи активно, очевидно, влияейки активно върху изборната кампания. Да, тя не е за парламентарни избори, но партиите ще използват парламентарната трибуна. Никой от участниците от "сглобката" няма път назад и тези избори няма да доведат до нищо добро за никого. Процентите съвсем няма да са същите и се надявам, че "ала-бала" ще приключи на местните избори", коментира лидерът на Земеделски народен съюз.

Гостът подчерта, че е било крайно време българските служби да имат трайно ръководство: "Винаги политиците са се изкушавали да използват службите. През последните години, когато нямаше ярки политически управления, службите успяха да отвоюват своето пространство и да се ситуират като професионални структури. Но този процес в момента върви наобратно."

Според него след днешния указ на президента Радев, трудно може да се търси отговорност на държавния глава за случващото се у нас.

Йончев загатна, че с "Български възход" ще имат общ кандидат за кмет на столицата.

Гледайте целия разговор във видеото.