Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Не-коалицията не работи гладко, но имаме общи големи цели

Следващият президент няма да се казва Румен Радев, мераците му не съответстват на правомощията му по Конституция, каза лидерът на СДС

07.09.2023 | 20:27 Редактор: Вяра Димова

Заради поведението и изказванията на Митрофанова трябва да сменим датата на националния ни празник? 

"Дадохме назад от гледна точка на факта, че в момента има други, по-важни въпроси, които трябва да бъдат решени от политиците. Обществото има друг дневен ред. Бихме могли да уредим и със закон искането за промяна на националния празник. Има сериозни аргументи по отношение на различните визии кой да бъде националният празник", коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него има нужда от дълга дискусия, за която в момента няма време. "Основателно Борисов и моята скромна личност заявяваме, че това може би трябва да остане на втори план", поясни Христов. 

Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че не са провели разговор с не-коалиционните партньори, допълни, че на предстоящата лидерска среща ще се засегне и въпросът за националния празник.

"Всички въпроси, които имат нужда от съгласуване, включително и т.нар. механизъм за правените промени. Трябва да има форма, под която тези промени да се осъществяват. Това правителство е на "Продължаваме промяната - Демократична България", но е съставено с втория мандат и първата политическа формация ГЕРБ-СДС", напомни гостът.

По думите му промени в службите за сигурност трябва да има, включително и в МВР.

"Това е екипна работа. Проблемът е, че не сме питани за тези промени. Нека да се намират допирни точки, вместо недоверие от двете формации. Коалицията или по-скоро не-коалицията не работи гладко, но има и големи цели, които преследваме", каза още той.

Не бива да се посяга твърде далеч по отношение на правомощията на президента, на мнение е Христов.

"Следващият президент няма да се казва Румен Радев. Тогава може би ще е добре да има баланс. Смисълът на двойна обвързаност при назначенията, които изискват и указ на президента, са допълнителна гаранция да няма самозабравяне от едната власт, в случая изпълнителна. Президентската институция има своите конституционни правомощия. Те не съответстват на мераците на г-н Президента. Колегите юристи работят, но не съм започнат в подробности с текстовете. Големите промени, които касаят конституционните разпоредби, трябва да бъдат правени внимателно", настоя гостът.

Лидерът на СДС коментира отношенията с "Продължаваме промяната - Демократична България"  и срещата в Самоковския манастир.

"Не сме говорили с г-н Борисов на тази тема. Това, което знам от изказванията на различни политици е, че той има логистична роля. Дали е обещавал на г-н Петров не мога да кажа. Бил съм на официалните разговори в НС", категоричен е Христов.

Общата кандидатура за кмет на София на ГЕРБ-СДС ще стане ясна до 19 септември, обяви той и подчерта, че има няколко кандидатури. "Тежка ще бъде битката. Софиянци се интересуват от чистотата ва въздуха, от тротоарите, от градския транспорт, детските градини - всичко, което касае ежедневието. Кандидатът трябва да познава проблемите на София", смята гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.