Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Съединението е само първа стъпка към постигането на национален идеал

"И тогава е имало политически групи, които са се критикували пряко", каза доц. Светослав Живков

06.09.2023 | 21:24 Редактор: Михаела Димитрова

И днес, и тогава не сме били напълно обединени. Съединението е само първа стъпка към постигането на този национален идеал, за съжаление, следващите стъпки не са толкова успешни. В наше време приоритетите ни като нация и общество са други, но успяваме сякаш да се справим не толкова успешно като нашите предци, но трябва време, за да се създаде някаква оценка.

Това каза историкът доц. Светослав Живков в "Денят ON AIR".

По негови думи пълен консенсус и тогава не е съществувал. "И тогава е имало политически групи, които по една или друга причина са се критикували и пряко и непряко са се обединявали срещу Съединението, но консенсусът е бил много по-значителен, отколкото съвременните консенсуси по важни въпроси", каза историкът пред Bulgaria ON AIR.

Според него както днес, така и тогава по-малките държави са били по-зависими от по-големите. "В наше време ситуацията е затруднена заради глобализацията и ред други фактори, но е вярно това, че акцията за Съединението тръгва по инициатива на българите в Източна Румелия", подчерта доц. Живков.

По негови думи не всички велики сили са били против Съединението. "Първо - това е Великобритания, факт, че тя оказва дипломатическа подкрепа на България. В тези години страната се е отказала да покровителства Османската империя и постепенно започва да се превръща в неин основен противник", обясни експертът.

"Най-лесно да хвърлим вината върху българските политици, Фердинанд е обвиняван заради 16 юни, но имаме обективни проблеми. Съединението с Източна Румелия е сравнително лесно, защото в края на краищата тя е изградена като област още от Берлинския договор и получава своя автономия. Тя се изгражда като втора българска държава", каза още историкът.

По думите на доц. Живков случаят с Македония е съвсем различен. "Десетилетните усилия да се въведе автономия в Македония не се получават, защото  Османската империя отказва. Всички велики сили и нашите съседи смятат, че въвеждането на една подобна автономия в Македония ще последва съдбата на Източна Румелия няколко години по-късно. Именно затова и българските съседи и Русия се противопоставят на въвеждането на тази автономия в края на 19 век и началото на 20 век", обясни той.

Гледайте видеото с целия разговор.