Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дачев: Икономиката е спряла да расте, горите ни се използват за купуване на гласове

"Обществото вече не вярва на никого", каза председателят на БТПП

04.09.2023 | 20:19 Редактор: Искра Ангелова

Реалният бизнес изпитва трудности и очевидно се влошават условията за инвестиране у нас. Дори български предприемачи започват да изнасят капиталите извън страната. Това е констатация и на БНБ. Лошата е, че тази истерия, която се вихри в държавата, в никакъв случай не помага на бизнеса. Това каза председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му бизнесът иска устойчивост и спокойствие.

"Истерията е на всички нива, износът започва устойчиво да върви надолу, вносът устойчиво да върви надолу. НСИ отчита много по-малко сгради, въведени в експлоатация, което означава, че това е тенденция. НСИ казва, че икономиката е спряла да расте, с изключение на туризма и ако не е Украйна - ние ще бъдем хептен зле. Страната спасява голяма част от износа", допълни Дачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият той пък е отписал ПВУ-то.

"Виждам, че секторът "Дърводобив" се развива равно увеличителна всяка година и ние инвестираме. Обаче от 5 години той тръгва надолу. Няма политическа воля да се управлява процесът. Това е възстановяем ресурс, който 80% принадлежи на държавите и общините, а държавата получава 0,8% от БВП от горите. Има европейски държави, които са с по-малко гори и получават 20% от БВП от горите. Нашите гори се използват за популизъм, за горене, за купуване на гласове", подчерта председателят на БТПП.

Той поясни, че горите не се почистват и не се обработват.

"Не се взимат решения с предвидим край, взимат се решения от днес за утре. Всеки ден се променят решения, свързани с икономиката, с обществото. Виждате, че обществото вече няма търпимост - никой не търпи другия, никой не търпи друго мнение. Девалвация на всички ценности. Очевидно, че се взимат мерки за пияните шофьори, неизбежно, но тази истерия, която започна в парламента, вече е между населението", добави Красимир Дачев.

Според него обществото вече не вярва на никого и заради това се стига до саморазправи: "Това е началото на края и е изключително опасна тенденция."

"За да има чужди инвестиции, трябва да има български - от 100% инвестиции в страната чуждестранните са 9-10%, другите са български. Сега идват изборите и някой иска да се направи на красив. Няма предвидимост за предприемачите, няма последователност, много е трудно", възмути се той.

Очаквайте видео с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Един Дядо
преди 7 месеца
Горите ни, вече 30 години са източник за излюпване на поредните милионери и гласовете за властта на една партия. Сигнализирай за неуместен коментар