Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш шеф на НСО: Не само службите определят сигурността у нас, има демотивация

"Едва ли службите ще знаят за убийството на даден човек и няма да вземат необходимите мерки", каза ген. Тодор Коджейков

24.08.2023 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова

След убийството на Алексей Петров - правителството с проект на решение за приемане на Национален план за противодействие на тероризма. Но имал ли е влияние бизнесменът върху службите?

"Не мога да кажа на 100%, че е имал относително голямо влияние, но до известна степен това, което излиза в общественото пространство, е, че е имало някакво влияние. До 2009 година със сигурност, като съветник в ДАНС, след това не знам какви са били неговите връзки в службите. Твърди се, че е искал да се върне като председател на ДАНС. Но това, което излиза в пространството, са негови думи за неговото желание, а дали това е щяло да се случи - не мога да кажа", каза бившият началник на НСО ген. Тодор Коджейков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него извършителят на убийството няма да бъде разкрит, а още по-малко поръчителят.

"Не познавам охраната на Алексей Петров, но това, което се говори в медиите и пространството, мога да кажа, че те са се съобразили с неговото искане да остане сам, а защо не са предприели мерки в дълбочина - не мога да кажа, има разследващи органи. Предполагам, че те са разпитани. Има закон за частната охранителна дейност, тя е много по-различна от държавната охранителна дейност, в случая НСО", допълни ген. Коджейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него службите трябва да подредят приоритетите си.

"Не само службите за сигурност определят сигурността на държавата. Това са министерствата, икономика, спорт - абсолютно целият аспект на нашия живот е определящ. Хората искат сигурност, за да могат вечер да се разхождат спокойно, да разхождат децата, младите хора да се веселят. А планът за противодействие на тероризма няма нищо общо с това, което си говорим. Той е свързан с конкретни случаи в световен мащаб и ако нещо застраши нашата страна", коментира бившият началник на НСО.

Но е категоричен, че първо трябва "да си оправим държавата отвътре".

"Случаят с главния секретар и взаимните обвинения могат да бъдат избегнати в бъдеще. Един министър от служебното правителство има същите правомощия, като министър, който е избран през Народното събрание и избори. Той може да назначава, може да уволнява. Министър-председателят се назначава от президента. Така че ако може да се реши този казус и служебните правителства да не могат да уволняват министрите. Тогава вече няма да има такива казуси", сподели ген. Тодор Коджейков.

Той е на мнение, че службите в последно време са изключително зависими.

"Заради това има демотивация в службите, защото професионализмът остава на последно място, а на първо място е: "Аз познавам", "Аз съм близък до този". Ако е назначен заради професионалните си услуги - прекрасно, ние сме малка държава, всеки се познава с някого. Парите също не са основния фактор, много хора през годините, които са професионалисти, са работили за минимални заплащания. Всичките ние сме били мотивирани от това, че работим за България и гражданите", призна още ген. Коджейков.

Попитан дали има как службите да стигнат до информацията, ако се готви поръчково убийство: "Едва ли службите ще знаят за убийството на даден човек и няма да вземат необходимите мерки. Службите не могат да носят отговорност за цялото състояние на държавата - имаме прокуратура, имаме съдебна власт, има още ведомства, които отговарят за сигурността на държавата. Никой не си говори с никого."

Гледайте целия разговор във видеото.