Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кючуков: Разширяването на войната в Черно море е неизбежно, с повече оръжие няма да я прекратим

Китай се превърна в ключов играч, но Турция може да бъде посредник в преговорите, коментира бившият зам.-министър на външните работи

08.08.2023 | 21:03 Редактор: Елеонора Танева

Какво постигна срещата за мир в Джеда? Ще разберем от бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков

"Китай беше изненадата, не беше среща за мир, това са международни консултации за ситуацията в Украйна, не са и преговори. За да има преговори, трябва да има преговарящ. Това е опит да се генерира международна подкрепа извън Запада за позициите и предложенията на Украйна. Новото участие беше Китай, което преформатира подхода - това очертава възможна втора писта на тези разговори - с присъствието на Китай се създава възможност тези разговори да доведат до преговори", коментира бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му до края на годината няма основания да се предполага, че може да има прехвърляне на конфликта в Украйна от военното поле на полето на преговорите.

"12-те точки на Зеленски, които бяха изцяло принципи, не основа за преговори, а принципи, върху които трябва да се водят тези преговори.  Китай се превърна в ключов играч, но не може да бъде модератор в един по-широк състав. Като най-логичен и реалистичен възможен посредник е Турция", каза още Кючуков.

Той се мотивира с успехите на Ердоган в преговорите за зърнената сделка.

Бившият зам.-министър на външните работи коментира милитаризирането в Черно море.

"Самата ескалация в Черно море изглежда засега най-логичната посока, в която войната излиза извън територията на Украйна. Има много сериозни рискове - за милитаризацията е виновна Русия и нашата реакция. Ние отговаряме на войната с повече оръжие. В САЩ обсъждат Закон за сигурността в Черно море. А България не обсъжда този въпрос като елемент на своята национална сигурност", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Първият атакуван руски танкер той определи като логичното продължение на войната, което води до нова ескалация.

"Големият проблем е какво правим ние - дали предотвратяване разширяването на войната или как да се включим. Това което правим в момента, е да даваме повече оръжие, което не води до мир", подчерта Кючуков.

Като правилен бъдещ ход той посочи прехвърлянето на конфликта в сферата на дипломацията. 

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 8 месеца
Спокойно,сметка за Бг ще ниоправи... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Райна
преди 8 месеца
има корумпирани Бг политици-послушковци,на които не им пука за Бг... Сигнализирай за неуместен коментар