Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Самандов: В сектор "Енергетика" се работи на парче, сметките ви за ток може да скочат двойно

В момента цената на горивото се диктува изцяло от външния пазар, подчерта той

07.08.2023 | 21:10 Редактор: Михаела Димитрова

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прибързаното, според него, прекратяване на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец". "Има рискове за повишаване на цените на горивата, за съдебни искове срещу България", мотивира се президентът

"Това е прах в очите, в сектор "Енергетика" от години се работи на парче, тук видяхме едно непоследователно решение за ядрените реактори на "Белене", без абсолютно никакъв анализ и проучване на пазара. Виждаме същото и на "Росенец". Дали цените ще тръгнат нагоре, ще го покаже само пазарът. В момента цената на горивото се диктува изцяло от външния пазар, а не това, което ние внасяме през "Росенец", заяви бившият служебен зам.-министър на енергетиката Георги Самандов в "Денят ON AIR".

По негови думи увеличаването на цените на горивата в момента не се дължи толкова на поскъпването на петрола, а на това, че са се върнали акцизните ставки, които са били преди пандемията.

"Аз се питам същите тези управляващи в момента защо не се възползват от това, което 48-ото НС им даде като възможност, а именно въвеждането на особен управител в дружеството. Да управлява "Лукойл" няколко месеца, да види дали наистина има такива злоупотреби, за каквито се казва. В случая излагаме държавата на риск от бъдещи съдебни дела, от риск никой да не иска да идва да инвестира тук. Поредна мярка на парче", смята Самандов.

"Докато от едната страна лаем по "Лукойл", от друга страна същата тази държава през 2021 г. е дала около половин милиард лева компенсации за скъпата електрическа енергия на същата тази компания. Къде се изравнява уравнението? През джоба на българския данъкоплатец, на българското домакинства", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Относно договора с "Боташ", Самандов изрази своите притеснения. "Той наистина ни дава достъп до 4 терминала, но ние нямаме споразумение за междусистемна свързаност. Нямаме достъп до турския пазар, а всичкият природен газ, който тече в посока България, той влиза под формата на технически газ. Той тече по служебни правила, а не по правилата, които е разписал съюзът. Там ще имаме големи проблеми", посочи гостът. 

"Гледайки програмата, която излезе преди 10 дни, ще изведат битовите потребители на свободен пазар на електрическа енергия. По предварителни данни това ще повиши сметките ни за ток между 80 и 140%. Ако досега сте плащали 100 лева, вероятната цена за електрическа енергия ще ви стане 180-240 лева", предупреди Самандов.

Според него страната ни е решила да дава реактори трето поколение на Украйна без никакъв анализ. "При положение, че ние имаме нужда от АЕЦ "Козлодуй", от настоящите 8 парогенератора, които са нови към беленското оборудване. Това е истинското съкровище, което украинците търсят. Това е консуматив, който се подменя на 30 години, а последният ремонт на парогенераторите на АЕЦ "Козлодуй" на 7 и 8 блок беше преди 25 години", каза още Самандов.

Гледайте видеото с целия разговор.