Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Безсмислица е да се повтаря, че не може да се дострои "Белене" без Русия

"На България ѝ трябват 4 ядрени реактора", каза Явор Куюмджиев

10.07.2023 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

Продажбата на оборудване от АЕЦ "Белене" - поставя ли под въпрос съдбата на проекта?

"На България ѝ трябват 4 ядрени реактора - това е категорично за следващите 20 години. В енергетиката процесите са в много далечен хоризонт. От сега се знае какво ще стане след 20-30 години. Ние сега трябва да започнем да строим атомни централи, които да заместят отпадащите ТЕЦ-ове. След 15 години трябва да започнем да строим нови два атомни блока, които да заместят "Козлодуй". Защото от момента на взимане на решение до пускането в експлоатация на АЕЦ - минава 20 години в добрия случай", каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че първите 10 години минават в документация, одобрение и проектиране, а след това 10 години се строи.

"Белене" е извървяло половината път. Там вече има всичко, само че лицензираната площадка, лицензираният проект, който съществува, е за 2 блока. Ако решим да продадем тези реактори, ние се връщаме 10 години назад и започваме отначало. Същото важи и за "Козлодуй" - не можеш просто да отидеш да пльоснеш 2 реактора. В АЕЦ "Козлодуй" също не можем да направим 7 и 8 блок утре. И там се връщаме годините назад, защото там има лицензирана площадка за един блок", добави Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че ако искаме нещо да се построи, трябва направеното досега "да се изхвърли в коша" и да започнем отначало.

"Ние българската енергетика я пускаме в "кръглата папка", приключваме я. Започваме да внасяме ток от Турция, която междувременно си построи първата атомна централа. В момента прави терен за още две атомни централни, ние вместо да си построим централите и да бъдем сравнително независими, ще станем зависими от Турция. Денков онзи ден каза, че изобщо не ни трябва "Белене" и било ненужно да се строи", припомни експертът.

По думите му, за да може 2049 година да имаме два атомни блока, които да заместят ТЕЦ-овете, ние трябваше да сме ги започнали преди 5 години.

"Вече е късно, освен ако не направим "Белене". Трябва да се въведе някакъв закон или система за носене на лична отговорност на хората, които взимат такива безумни решения. Много е просто, когато се скриеш зад колективната безотговорност. Другата голяма безсмислица, която се повтаря, е, че не може да се дострои АЕЦ "Белене" без участието на руснаците - може, защото ключовата част на централата вече е доставена", коментира още Явор Куюмджиев.

Той ясно, подчерта, че няма забрана за руската атомна енергетика.

Гледайте целия разговор във видеото.