Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш шеф на БЕХ: Асен Василев иска да закърпи бюджета, като реже капиталови разходи

Лошо е финансовото състояние на "Булгартрансгаз", може да обявят несъстоятелност, зояви Валентин Николов

26.06.2023 | 21:13 Редактор: Вяра Димова

Досега не е имало такъв тип предизвикателства пред българската енергетика, но собственикът да иска преразглеждане на финансовите отчети, които вече са заверени, да бъдат върнати и преразгледани - ще бъде взета една печалба, не обявената, а много по-голяма - за 1,600 млрд. Енергетиката ще издържи. По-големият проблем е търговският закон. Така бившият директор на БЕХ Валентин Николов коментира в студиото на "Денят ON AIR" опитите за фалити от партиите.

По думите му резултатът ще бъде отрицателен, а това задължава ръководителите на холдинга да обявят задължително дружеството в съда в несъстоятелност. "Има и по-лош сценарий - БЕХ имитирал два облигационни заема, които са за по 600 млн. евро. В договорите пише, че ако собственикът не се грижи за дружеството БЕХ, тогава може да бъде предсрочно изискуемо", обясни Николов.

Той не допусна умишлено действие от страна на Асен Василев. "Той иска да закърпи един бюджет и да покаже, че може да влезе в 3%, като реже капиталови разходи", отбеляза той.

Пред Bulgaria ON AIR бившият директор на БЕХ коментира и тезата за умишлено декапитализиране на енергетиката, за да бъде продадена на безценица.

"Булгартрансгаз" - през 2019 година беше поставен от ЕК ултиматум да бъде раздържавен, поне 51%. Тогава парламентът взе категорично решение да се противопостави. Тези дружества така или иначе са в забранителен списък. Надявам се, че няма такива лоши помисли, а по-скоро приоритети в бюджета", обясни гостът.

"Перспективата не е добра, Германия и Франция влязоха в рецесия, отчете Николов. "ТЕЦ Марица изток 2" - вече трупа загуби. Неслучайно министър Христов издаде заповед, която новият министър няма да отмени, за включване на два блока в енергийния микс. Влизаме в проблемни фактори, които влияят на енергетиката", настоя бившият директор на БЕХ.

По думите на Николов финансовото състояние на "Булгартрансгаз" не е добро. "Могат да обявят несъстоятелност. "Топлофикация" дължи на "Булгартрансгаз", а "Булгартрансгаз" дължи на "Българския енергиен холдинг". Има междуфирмена задлъжнялост. Газовият пазар се успокои. Нуждаем се от базова енергия и някакъв вид батерия", обяви той и допълни, че не вижда предоговаряне. 

Гледайте целия разговор във видеото.