Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Миндов: Не е вярно, че личните лекари изключват телефоните в извънработно време

Джипитата трябва да информират пациентите си за обслужването след края на смяната, каза той

20.06.2023 | 20:57 Редактор: Вяра Димова

Това е медийно изкривяване на нормативната база. Така председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов определи дискутираната тема личните лекари да са без телефони в извънработно време.

"Аз си давам телефона, но това не значи той да стои на публично място. Имам собствен сайт, имам електронна регистратура, който иска - можа да ми намери телефоните. Просто не се изписват на вратата - това е единствената промяна", обясни д-р Миндов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му пациентите често не осъзнават, че звъненето на личния лекар трябва да има основателна причина. "Когато се обаждаш за глупости и веднъж да ти се наложи в живота да се обадиш, за да се реши действително животът на този човек - няма да ти се вдигне. Всеки може да провери по ЕГН-то си при кой личен лекар е. Може да види къде е кабинетът му, но не може да види какъв е графикът му", добави гостът.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Миндов заяви, че всеки личен лекар е длъжен да уведоми пациентите си дали сам поема обслужването им в извън работно време или има сключен договор с даден център.

"Вие трябва да знаете къде вашият лекар е сключил договор. 90% от лекарите са сключили такъв. Тази информация трябва да я даваме ние", категоричен е председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

С 48 000 са намалели здравноосигурените хора от миналата година, отбеляза той. "Имаме най-висока детска смъртност. Намаляваме като хора - значи нещо не върви. Лекарите могат да работят без пари, но консумативите, лекарствата - всичко е на европейски цени. Лекарският труд не се заплаща адекватно. Младите лекари не искат да работят тук. Аз съм от най-младите. Трябва да се решат кардиналните въпроси", настоя лекарят.

Д-р Миндов коментира и рамковия договор. "Ние дадохме мандата. Аз гласувах за подписването на УС. За извънболничната помощ също е заложено увеличение от около 20%. Дали ще стигне, е рано да се каже, но не знаем дали ще е от 1 януари или от 1 юли. Това е политическо решение. Здравеопазването трябва да бъде изцяло пренаписано", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.