Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Златната липа": Празник за европейското кино с ленти, които няма да бъдат видени извън Стара Загора

"Винаги съм вярвала в публиката, в интелигентния зрител", призна Магдалена Ралчева

09.06.2023 | 21:06 Редактор: Михаела Димитрова

Тази година се проведе десетото издание на кинофеста "Златната липа".

"За съжаление, за първи път Министерството на културата се дистанцира от фестивала, от една сериозна културна инициатива, която се провежда в продължение на 10 години и е всепризната от нашата гилдия, от община Стара Загора, която ни подкрепя и от Европа", обясни създателят на кинофестивала и режисьор Магдалена Ралчева в студиото на "Денят ON AIR".

По нейни думи обещанието, което е дал министърът на културата, не се изпълнило. "Обяснимо, след като това е служебен кабинет, който със сигурност осъзнава, че не носи някаква съществена отговорност пред обществото", допълни тя.

"Благодарение на община Стара Загора имаме един невероятен културен подарък за общността, започнахме с две зали - залата на Операта и на Регионалната библиотека, добавихме и трета зала в Културния дом, което прави истинско пиршество на сетивата и видим празник за европейското кино", разказа Ралчева.

Тя обясни, че селекцията на филмите винаги е била много прецизна. "Имаме фестивална публика, която високо цени качественото европейско кино, което се предлага в рамките на тези 5 дни. Могат да бъдат видени ленти, където в България няма друга възможност да бъдат гледани", каза Ралчева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи тази година е имало сериозна конкуренция от 48 ленти от 19 европейски страни. "Журито беше доста затруднено, селекцията включваше девет нови ленти, те се спряха на един латвийски филм, който няма къде да бъде видян", категорична бе тя.

"Винаги съм вярвала в публиката, в интелигентния зрител, който осъзна тази потребност да гледа качествени и стойностни европейски ленти. Отгледахме и възпитахме фестивална публика за тези 10 години", призна Ралчева.

Гледайте целия разговор във видеото.