Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ген. Попов: Лидерите да надскочат партийните си интереси, има надпревара във въоръжаването

"Отбраната трябва да се строи поетапно и навреме", каза бившият командир на ВСС

05.05.2023 | 20:40 Редактор: Искра Ангелова

6 май е прекрасен празник, харесвам пролетните празници - 1, 6 и 24 май, тогава когато животът се завръща и има дъх надежда. Това са едни прекрасни празници, особено красив е 6 май. Разбира се, аз съм малко пристрастен, но коя друга държава има празник на храбростта? Това е прекрасно послание към хората - да могат да уважават армията си и да се почувстват значими, защото храбростта е личното усещане на това, че може да дадеш нещо на останалите за сметка на себе си.

Това каза бившият командир на ВСС и началник на отбраната. ген. Константин Попов, в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му армията е строга и консервативна система.

"Поради това армията така е отстоявала бурните ветрове, които идват от политическата сцена. В армията те възпитават да си горд, храбър, както и да си лидер. В момента много ме занимава въпросът с лидерството - това е способността да убедиш, да поведеш хората от мястото, на което са в момента, до мястото, където никога не са били. И хубавото е, че ако имаш правилна визия - може да достигнеш това място", допълни ген. Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него политическата сцена прилича на площадка за танци, където "политическият ни елит прави сложни пируети и се забавлява с това".

"Хората, които ги гледат, са разочаровани. Има вероятност, ако продължават така, да напуснат залата. Надали 49-ото Народно събрание е най-лошият пример. И предишните не бяха кой знае колко успешни. Сега поне има някакви разговори, има някаква надежда. Аз все се надявам, че България има такива лидери, за които говори, защото когато нямаш лидери - институциите се лутат, те са неспособни, хората са объркани, а след това следва и катастрофа", подчерта бившият командир на ВСС.

Той е категоричен, че лидерството и властта са отговорност.

"Властта не е за консумация и личен успех. Важно е както ще произведе кабинетът и накъде ще бъде насочен бюджетът. Приветствам разговорите между първите две сили. Само можем да се надяваме на едно добро решение. Нека лидерите да надскочат партийните си интереси и да помислят за държавата", призова ген. Константин Попов.

"Отбраната трябва да се строи поетапно и навреме, а не като започне войната, тя е до нас. В момента има голяма надпревара във въоръжаването, всеки купува, търси нови възможности и всеки увеличава бюджета си, включително Германия, която беше против да увеличава бюджета си. Ние още се чудим колко да дадем, малко ли дадем, какви проекти да спрем, как да намалим капиталовите разходи", възмути се той.

Гледайте целия разговор във видеото.