fallback

Ген. Попов: Митът, че даването на оръжие ни въвлича във войната, рухна

Според него МиГ-овете ще издържат още година след ремонта на двигателите си

11.04.2023 | 20:04 Автор: Петя Кръстева

Теч на информация от секретни документи на САЩ издава военни планове.

Това е един тежък пробив. Изтеклата информация може да повлияе върху външната и вътрешната политика. Освен това, се губи доверието в службите. Не може в една такава държава да се получават подобни сериозни пробиви. Ще се вземат мерки изтеклата информация да се отиграе. Вероятно ще се променят определени военни планове. Това коментира ген. Константин Попов в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му трябва да се извърши оценка на достъпа до този тип информация. 

"Целта на подобни течове винаги е една и съща - придобиването на информация. На второ място е дискредитирането на съответните органи, работещи с нея", отбеляза той.

Гостът коментира и частта от доклада, свързана с България, в която пише, е страната е била готова да дари своите МиГ-29 на Украйна. 

"Това, което се чете в позицията на Министерството на отбраната, е същото, което виждаме в изтеклата информация - имало е такива разговори, но не за безвъзмездното им отдаване", поясни той. 

Според ген. Попов митът, че "даването на оръжие ни въвлича във войната", е рухнал. 

"ВМЗ-Сопот изнася достатъчно оръжия и то не за Нова Гвинея, а в съвсем друга посока", убеден е генералът.

Пред Bulgaria ON AIR гостът подчерта, че вече няколко служебни правителства и редовните такива не могат да намерят вярното решение във връзка модернизирането на ВВС на страната. Той припомни, че едно то тях е "удължаването на живота на МиГ-овете"

"Познавам инженерно-техническия състав, работещ по МиГ-овете. Тези хора са сериозни в поддържането на техниката и няма да допуснат компромис", категоричен бе той. 

Ген. Попов обобщи, че след ремонта на двигателите самолетите биха могли да издържат още около година.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback