Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Нереалистично е да се смята, че Китай ще накара Путин да спре войната

"Не е от решаваща важно дали Си Дзинпин и Зеленски ще си говорят", заяви Пламен Димитров

07.04.2023 | 20:36 Редактор: Искра Ангелова

Засега Китай не може да донесе мир между Русия и Украйна, причината не е в това, че Китай е лош посредник, а в това, че позициите на двете държави са непримирими, силите са им изравнени. Все още никой не е взел предимство във войната. Това, на което разчита Европейският съюз, САЩ, е Китай да упражни някакво въздействие, може би и натиск. Очевидно, че Китай е държавата и силата, която има някакъв инструмент да влияе върху Путин. И този инструмент е ясен.

Това каза анализаторът Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в момента Русия е в международна изолация и икономическа блокада заради западните санкции.

"Китай е единственият сериозен икономически излаз от тази блокада. Така позицията на Китай спрямо Русия е много важна за Москва. Това, което китайците се опитват да продадат на европейците като свое влияние върху Русия, е, че могат да възпрат Путин възпрат от крайната мярка - ядрено оръжие. Другото, за което много се говори, е, че Китай може да накара руския президент да прекрати войната - по-скоро не е реалистично", поясни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

И повтори думите на китайския президент - Си Дзинпин, че войната е голям проблем и ситуацията е сложна.

"Не е от решаваща важно дали Си Дзинпин и Зеленски ще си говорят, защото още по-невъзможно е да убедят украинците да спрат войната и дадат териториите, които вече са окупирани. Китай се стреми да се позиционира в глобален мащаб, особено пред тези държави, които не са ориентирали нито към Запада, нито към Русия, да се покаже като миротворец, като влиятелна сила. Трудно е да се каже, че може да има печеливш в този конфликт", категоричен е анализаторът.

Той твърди, че трудно може да се каже, че Китай има изгода от тази война.

"В геополитически план тази война отложи двуполюсния момент в глобалните международни отношения да се формира ясно това двуполюсно противопоставяне между досегашния лидер - САЩ, и новия претендент за лидерство - Китай. Тя се стреми да отдели Европа от САЩ, защото с американците явно няма да се разберат. Другото е, че Китай се стреми да раздели членките на ЕС една по една и да поддържа едностранни отношения с тях, а не на ниво Европейска комисия", добави Пламен Димитров.

Според него е изключително важно да се спре доставката на оръжия от Китай за Русия.

"Българската позиция за войната не е особено категорична. Очевидно е, че правителството няма да праща снаряди, те са в складовете на българската армия - няма да има доставка от нашето до украинското военно министерство, само че тези снаряди, които се оставят в ръцете на търговски фирми, не е казано, че те няма да стигнат до Украйна, коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.