Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти скочиха срещу новите правила за шофьорите: Къде отиват парите от глобите?

Христо Радков и Йонко Иванов смятат, че те няма да доведат до ефект

27.03.2023 | 21:08 Редактор: Искра Ангелова

Нови санкции за шофьорите от утре! Дали по-строгите наказания ще доведат до желания ефект?

"Ние сме на първо или на второ място по брой население в Европа. Но ефектът се търси, когато се направи анализ на статистиката - нещо, което много пъти съм казвал. И спрямо този анализ, да се подходи по правилен начин в правилна посока. В момента имаме промяна на наредбата на Министерството на вътрешните работи за контролните точки, което министерство миналата година даде 5 жертви - полицаи загинаха при ПТП-та. Това министерство показва, че то не може да опази собствените си служители", каза председателят на Българско обединение на шофьорите Христо Радков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в годините назад общо от превишилите скоростта, употребилите алкохол и наркотици - загиват 15 човека.

"Ако това ведомство, което не може да си опази собствените си служители, ни санкционира за нещо, което е неголям процент от жертвите, значи наистина няма никаква аналитична мисъл. Явно експертният състав, който е в това министерство, е на нивото от преди 1980 г., и подари тази причина повишаваме санкции, санкции, а жертвите са на едно и също ниво", допълни Радков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според председателя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов всичко това, което се случва в МВР, е с една единствена цел: "Да не се получи нищо положително, а да се напълни хазната с нови финансови постъпления. Неслучайно на всичките министри задаваме един и същи въпрос - "Къде отиват парите от санкциите и глобите". Другият въпрос, който зададохме на срещата през декември, е "Кой и по какъв начин прецизиране къде да стават хранилките на МВР?", те са хранилки, защото си застават там, където се знае, че има нарушения, а не където трябва да се сложат, за да предпазят хората."

Той смята, че до село Мухово има безсмислено ограничение от 50 км/ч.

Попитан дали, ако има прецизиране, ще има ефект от тези санкции, Радков отговори: "Да, ще има, ще напълним затворите, защото има много хора, които в момента, в който им отнемат книжката за управление, подари една или друга причина ще им се наложи да управляват МПС. Ние шофьорите плащаме изборите, при това положение имаме право да поискаме да не ни тормозят. Ако има адекватни правила - всеки ще иска да ги спазва, никой не иска да нарушава правилата."

А Радков припомни, че и за неправилно изпреварване ще се отнемат повече точки, но попита кой ще прецени, че изпреварването е неправилно всъщност.

Гледайте целия разговор във видеото.