Секира за шофьорите: Отнемат 8 точки за телефон в ръка, 13 - за неправилно изпреварване

Да залагаме само на увеличаване на глобите е илюзия, коментира главният секретар на МВР

27.03.2023 | 13:47 Редактор: Елеонора Танева

По-тежки наказания от утре за шофьорите нарушители. Ще се отнемат повече контролни точки от талона на водачите, които нарушават правилата на пътя. 

20 точки ще се отнемат при повторно нарушение след употреба на алкохол, при 15 досега. Използването на мобилен телeфон по време на шофиране ще се наказва с 8, а не с 6 точки. Неправилното изпреварване пък с 13, вместо с досегашните 10.

"Не мисля, че ще има голяма промяна в дейността на шофьорите. Те ако искат да нарушават закона, ще го нарушават с точки", каза шофьор. "Не знам дали ще го промени и ще има по-малко нарушители, но като се бръкне на българина в джоба и има санкции, според мен може да се намали, но за всички ли ще важи това?", сподели друг водач.

Завишени са контролните точки, които ще се отнемат за нарушения, които водят до пътно транспортно произшествие.

"Ефективната борба с пътната безопасност е комплекс от мерки, така че да залагаме само на увеличаване на глобите, е илюзия", коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров.

По-строгите санкции са стъпка в правилната посока за намаляване на катастрофите, казват експертите. Неправилното изпреварване и високата скорост са сред основните нарушения на пътя, отчитат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Трябва да се направи така, че да нямаме системни нарушители както ги наричаме -  рецидивисти", заяви Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

За да работи санкцията, трябва да има разработена онлайн система, така че всеки да може да провери своите точки, посочват пътните експерти. В момента за проверка на контролните точки се пише писмо до "Пътна полиция".

"За да работи тази санкция, трябва да има разработена система бързо да можеш да разбереш сигурно колко точки имаш, колко ти остават, какво трябва да направиш ако намаляват, можеш ли да ги възстановиш", допълни Тодоров.

"Водачите могат да разберат това от абсолютно всяко постановление, което получават, защото контролни точки се отнемат само със съставяне на акт и издаване на наказателно постановление, в което пише размера на контролните точки", припомни инспектор Лъчезар Близнашки от "Пътна полиция".

Контролните точки остават 39 в общия случай, а младите шофьори, с по-малко от 2 години опит, разполагат с 26 точки.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)