Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Все по-малки деца извършват престъпления, повече си знаят правата, отколкото задълженията

Учениците питат защо дела се бавят с години и няма присъди, каза следовател Капка Милева

24.03.2023 | 21:27 Редактор: Елеонора Танева

За съжаление, пада възрастта на непълнолетните извършители на престъпления у нас. Част от тях са непълнолетни. Това виждат от възрастните. Не знаят как трябва да се държат в обществото, да държат на достойнството, на добрите нрави, да имат култура на общуване. Това заяви следователят от Софийската градска прокуратура Капка Милева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя работи с ученици от 8 до 12 клас по проекта на Висшия съдебен съвет "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Той се осъществява от 2014 г. по споразумение с МОН, обхванати са училища в 28 града.

"Ето защо при срещите си с учениците подчертаваме, че има Закон за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Децата си знаят много добре правата, дори права, за които не бихме се сетили. Лошото е, че те не знаят думичката "задължение" и че правото не е даденост, а се придобива. Това им обясняваме също, че те са отговорни за действията и постъпките си. Не само родителите им", каза Милева пред Bulgaria ON AIR.

Целта на срещите на магистратите с ученици е запознаване с правата и задълженията им, както и връщане на доверието в съдебната система. 

"За съжаление, това се постигна в годините - недоверие към съдебната власт. Но имаме напредък, това се постигна благодарение на образователната програма на Висшия съдебен съвет - "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". По тази инициатива, по споразумение с МОН, са обхванати училища в 28 града", заяви следователят.

За 9 г. над 100 000 ученици са участвали в програмата. Децата се вълнуват от актуални теми.

"Запознаваме ги да са наясно със съдебната власт, органите, структурата, кой как работи, какви правомощия има. Наблягаме на злободневни теми, в съвремието изключително се увеличиха агресията, насилието. Най-често питат защо делата се бавят толкова много и няма ефективни присъди", добави Капка Милева.

Гледайте целия разговор във видеото.