Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Цветанов за мигрантската криза: Получи се голям пробив в националната ни сигурност

МВР показва, че не е в състояние да се справи с проблема, смята бившият вътрешен министър

14.03.2023 | 20:00 Редактор: Тодор Петров

"Нямаме абсолютно никакъв комплексен подход, който да противодейства на миграционния поток. Само отчитаме като статистика задържаните. Огромно е количеството на тези, които минават безпроблемно през територията на страната. Получи се голям пробив в националната ни сигурност", заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в "Денят ON AIR" след поредния случай на заловени у нас трафиканти и мигранти.

Гостът отбеляза, че искаме да влезем в Шенген, но в същото време не въвеждаме нови системи и не надграждаме направеното през годините.

"Засега виждаме само хващането на шофьора и на съответните мигранти. Говоренето съответства на оценката, която даде австрийският канцлер. България и Гърция са пътищата, през които преминава основният миграционен поток", посочи Цветанов пред Bulgaria ON AIR.

Той се обяви за взаимодействие между институциите и по-сериозна работа на МВР. Според него МВР показва, че не е в състояние да се справи с проблема с мигрантите. 

"Това, което говори министър Демерджиев, е във връзка с подготовката на парламентарните избори", изтъкна Цветанов и коментира проблемите около предстоящите избори на 2 април:

Имат информация и сигнали, но няма оперативен анализ, който да даде правилната посока, по която да се работи. Най-важни са членовете на СИК. Партиите не са готови, нямат опит и изградена селекция от хора, които да гарантират вота. Ако решиш да противодействаш в процеса на кампанията, е невъзможно да има резултат, който да съответства на очакванията. Една от формациите, които очаква за нея да има корпоративен вот, няма да влезе в следващия парламент. Ако има висока избирателна активност, тя противодейства на всички тези случаи.

Лидерът на "Републиканци за България" изрази съмнение, че ще се осъществи изискването за видеозаснемане в изборния ден. По думите му кампанията е много сива, липсва енергия, а хората са объркани.

"Виждаме само словесни нападки, никой не дава отговори. Никой не казва откъде ще дойдат финансовите средства, за да може да изпълни обещанията", подчерта Цветанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.