fallback

Пилот: Влайков беше много компетентен, не можем да спрем стремежа на хората да летят

Когато чух за катастрофата, бях потресен, не вярвах, че това може да се случи с човек с неговия опит, сподели Янко Стоименов

10.03.2023 | 21:05 Автор: Михаела Димитрова

33-годишният пилот Георги Влайков загина, след като самолетът му се разби край софийското летище Лесново. Продължават да се разглеждат различни версии.

"От името на всички членове на Асоциацията на пилотите бих искал да изкажа най-искрените си съболезнования на неговите близки. В негово лице ние загубихме наистина изключително отдаден и много компетентен пилот. Ще ни липсва", каза пилотът Янко Стоименов в ефира на "Денят ON AIR".

"Беше човек, който е много инициативен в Асоциацията и като цяло в редиците на авиацията, беше ни много полезен. Когато чух за катастрофата, бях потресен, не вярвах, че това може да се случи с човек с неговата квалификация, опит и отношение към това, което прави", допълни той.

По негови думи авиацията е нещо, което крие риск. "Понякога, колкото по-добър си в едно нещо, толкова повече сякаш се опитваш да предизвикваш материята, в която живееш. Не можем да спрем стремежа на хората да летят. Всичко, което е изписано и имаме до момента, е на базата на много жертви. В тази ситуация, когато се говори за един инцидент, ние за да се произнесем, трябва да знаем всички факти и обстоятелства около него", коментира Стоименов пред Bulgaria ON AIR.

"Фигурният пилотаж е изпълнение на маньоври във въздушното пространство, без ограничения на пространствените движения на самолета. Не знаете как ще се намерите в един момент и в каква посока. Ако в един момент Слънцето ви заслепи, всичко става за части от секундата, това може да се окаже критично", каза още пилотът.

Гостът обясни, че е имал случай, в който се е сблъскал с визуална илюзия. "За щастие, бяхме двама. В такъв самолет, където сам изпълнявам всичко, всяко едно нещо може да бъде фатално", каза той.

Според Стоименов не знаем физиологично какво се е случило с Влайков, защото при едни такива маньоври претоварванията са огромни. "Тези претоварвания просто свиват визията пред теб, изтегля се кръвта от мозъка и започваш да губиш екрана и пада една черна пелена, все още мислиш, действаш, но не виждаш нищо пред себе си. Това едва ли ще го разберем, няма запис за него", каза той.

Той изрази надежда, че ще се стигне до фактите, довели до трагичния инцидент.

"Във всеки един инцидент търсим изводите, за да направим авиацията по-безопасна за в бъдеще и това е било винаги. Има разследвания, при които резултатът идва след 10 години", коментира още Стоименов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback