Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Керемедчиев: Жп транспортът в Гърция е по-изоставен от този в България

Според бившия зам.-външен министър влаковата катастрофа няма да повлияе на електоралните нагласи в страната

09.03.2023 | 21:02 Редактор: Михаела Димитрова

Хиляди протестират в Гърция след влаковата катастрофа. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска прошка и пое отговорност за инцидента.

"Гръцкият народ винаги е бил много протестиращо настроен. Протестът е по-особен, защото загиналите са младежи. Железопътният транспорт се използва от млади хора като най-евтин. Гърция, като транспортна държава, направи всичко възможно, за да финансира всички видове транспорт, построиха се много магистрали, но железопътният бе оставен в ужасяващо състояние", коментира бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят on AIR".

Според него проблемът не е в сегашното гръцко правителство, а в това, че железопътният сектор е бил изоставен в продължение на десетилетия. "По-изоставен е и от българския. Това е ужасяваща липса на инвестиции. Железопътният транспорт е един затворен цикъл, няма пътници, защото се предлага лоша услуга. Предлага се лоша услуга, тъй като няма пътници", допълни още гостът пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали влаковият инцидент ще се отрази на електоралните нагласи, той отговори, че най-вероятно няма да има промяна. "Мицотакис наистина се справя позитивно добре в тази ситуация. Гърция стои много стабилно като партньор на САЩ. Тя помага много активно и на Украйна, подписа триъгълна сделка с Германия. В момента този гняв, не мисля, че ще доведе до рязка промяна на резултата. Този умерен тон, който води Мицотакис допада не само на гърците, но и на европейските му партньори", категоричен е Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър коментира и ситуацията в Турция. Според него президентът Реджеп Ердоган ще излезе още по-силен от случилата се трагедия със земетресенията. "След като Ердоган се извини на своите граждани, те видяха мощта на турската държава и в крайна сметка, смятам, той ще спечели след тези избори. Това ще му помогне да поеме по-спокойно инициативата за преговори между Русия и Украйна", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.