Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зам.-министър Дечев: Налице е системен проблем в законодателството у нас

Според него Механизма за разследване на главния прокурор не е противоконституционален

21.02.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Димитрова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че министърът на правосъдието Крум Зарков трябва да подготви документ за одобрение, , свързан с Механизма за разследване на главния прокурор, който да се гледа от следващото Народно събрание.  

"Гледах интервюто на Борисов и мога да кажа, че може би той наистина има желание да бъде приет този законопроект и лично от себе си да даде всичко възможно това да стане закон." Това заяви зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев в "Денят ON AIR".

Той сподели, че се е запознал с решенията на Конституционния съд и според него няма противоконституционност в текстовете на законопроекта.

Дечев призова всички, които слушат интервюта по темата, да бъдат внимателни дали хората, които твърдят, че е налице противоконституционност в законопроекта, цитират конкретни разпоредби.

"Общото говорене за наличие на противоконституционност и цитиране само на номера и годината на решението на КС по никакъв начин не помага, за да се разбере налице ли е такава, или на отделни разпоредби", категоричен е той.

"КС би могъл да се намеси, когато този законопроект стане закон и когато бъде сезиран, сигурен съм, че най-малкото главният прокурор, а може би дори една пета от депутатите в парламента биха могли да сезират КС и той тогава да каже има ли противокостуционност, или не", каза още Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Относно въпроса дали смяната на главния прокурор е съдебна реформа, той отговори, че никога от Министерството не са твърдели, че съдебната реформа се изразява в смяната на човека, който в момента заема този пост. "Това никога не е излизало като твърдение", категоричен е той.

"Целта на този законопроект е да изпълни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това решение е произнесено във връзка с друг главен прокурор Никола Филчев, решението се отнася към него - във връзка с факти, свързани с неговата дейност и убит бивш заместник главен прокурор. Към момента на произнасяне на решението главният прокурор е друг. През 2009 година главен прокурор е Борис Велчев", обясни зам.-министърът на правосъдието.

По негови думи, ако този законопроект не бъде приет, желанието на Съвета на Европа ще продължи и след Иван Гешев. "Налице е системен проблем в законодателството на България. Съдът в Страсбург казва "Човекът не е личностен, а в системата на законодателството", обясни Дечев.

На въпрос защо точно сега се появява нов списък по закона "Магнитски" на САЩ, той коментира, че най-вероятно търпението на съюзниците на България е започнало да се изчерпва и те предприемат по радикални действия, които не биха предприели, ако виждат, че определени институции си вършат работата.

"Защото корупция има и в други държави, партньори на САЩ - защо обаче там не излизат с подобни списъци. Защото може би там институциите действат по-ефективно и стигат до тези корумпирани лица и сами да ги разследват и евентуално осъдят. Американската държава е останала с впечатление, че тук това не се случва точно така и е необходимо съюзническо побутване и подпомагане", каза още Дечев.

Гледайте целия разговор във видеото.