Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каримански: Магазините може още сега да сложат цените и в евро, и в лева

"Обществото трябва да търси сметка за всичко, което става в държавата", каза съветникът на служебния финансов министър

30.01.2023 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Готова ли е България за Еврозоната?

"Има един Доклад за конвергенцията, който трябва да мине в края на април месец. Важно е ЕЦБ да си направи всички анализи от него, тогава може да разберем дали сме напълно готови. Зависи и от готовността - не само техническата, но и менталната. Важно е информирането на населението и начинът, по който информираме всяка една възрастова група. Тези, които се опитват да работят със страховете на хората и да ги използват, е нелепо и го правят неточно", каза съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че тези хора го правят с примери, които са нерелевантни към България.

"Това са примери от други страни, които нямат отношение към нашата действителност. Ние сме и във валутен борд. Важно е той да бъде да запазен до деня, в който влезе еврото. Нали не си мислим, че валутният борд е нещо постоянно и той трябва да продължи дълго във времето, тъй като той си изигра своята роля", добави Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в момент на инфлация ние не разполагаме с един от инструментите си - нямаме възможност за монетарна политика от страна на Централната банка.

"Много често, когато инфлацията е висока, Централните банки използват този инструмент, за да може по някакъв начин много по-бързо и адекватно да реагират на инфлационните процеси в страната", подчерта съветникът на служебния финансов министър.

По думите му цените в магазините може да бъдат и в лева, и в евро.

"Това може да стане след юли месец, когато излезе официалният Доклад за конвергенцията и когато стане ясно дали ще ни приемат в Еврозоната. Какво пречи една инициатива на бизнеса, който толкова много седи зад бизнеса и заявява, че подкрепя еврото, в дадена магазинна мрежа по негова инициатива да бъдат сложени цените и в евро, и в лева. Това може да ги убеди, че курсът, по който ще се обменя левът към евро, е 1,95 лв.", поясни Каримански.

Той смята, че Народното събрание не се е занимавало с истинските проблеми, които са важни за страната ни.

"Чух се с хора от Видин, които казаха, че тяхната средна работна заплата е станала почти равна на минималната работна заплата. Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде използван за инвестиции в определени райони. Реформите у нас все още буксуват. През 2023 година, нямайки отново възможност да извадим пари за тези реформи и за всичко, което става като проекти, ние ще трябва да заделим пари от националния бюджет. Имаме транш, който трябва да дойде в първите 3 месеца на 2023 година. Но за да дойде той, трябва да са изпълнени 66 критерия, досега са изпълнени 21/22 критерия", каза още Каримански.

И така България може да забрави за този транш.

"Българското общество трябва да търси сметка за всичко, което става в държавата. В момента високите цени, от които се оплакваме, до висока степен са и спекулативни", отсече гостът.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
bg-prosyak
преди 1 година
1
0 rate up comment rate down comment 0
bg-prosyak
преди 1 година
moje nona cujdite ,nena nashite ,ynace sa v razhod kato im iztyce sroka . Сигнализирай за неуместен коментар