Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Хампарцумян за еврото: Представете си княз Борис I да прави референдум дали да приеме християнството

"Тук се състезаваме между Ружа Игнатова и "Нексо", каза банкерът

13.01.2023 | 20:15 Редактор: Искра Ангелова

Четирима души са обвиняеми по аферата "Нексо". От прокуратурата дадоха нови подробности около мащабното разследвани за финансови измами и пране на пари. Как България попадна пак в международен скандал?

"Много е вероятно цялата тази акция да бъде провокирана от въпроси, които чужди разследващи органи са задали, защото "Нексо" са оперирали тук, но са предлагали услугите си и продуктите си извън България. Причинно-следствените връзки са сложна работа, но така или иначе имаме Гърция, която не е най-голямата IT сила в региона, но взе облака на Microsoft, взе облака на Google. Ние тук се състезаваме между Ружа Игнатова и "Нексо", каза банкерът и финансист Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му не бива да обвиняваме държавата.

"Това са хора, които са поели отговорността да правят бели. Тези милиарди изглеждат страшно много за няколко години, но ако ги вземете спрямо обема на финансови трансакции в света, те са една малка прашинка. Не бих изключил цялата операция да е започнала с по-скромни цели. Тези хора, които са го направили това, включително "хелп карма", това са локални неща. Изведнъж стигаме до глобална операция", допълни Хампарцумян в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дефиницията "валута" за криптоактивите е грешна. Това не е валута, това са високо рискови криптоактиви, които някои хора предпочитат да наричат криптовалути. Започнаха да подготвят регулации, които да вкарат ред в тези неща, но ще изисква време. Традиционните институции - банки, система SWIFT, самите те се променят през последните години", подчерта банкерът.

И припомни, че последните години се чуваха думи как банките умират.

"Същевременно банковите продукти също се промениха към по-модерни - 24/7 да имаш достъп до финансовите си средства. Това е един динамичен процес, в който по естествен начин привлича и хора с нечисти намерения", добави Левон Хампарцумян.

Според него при замесените в "Нексо" става въпрос за алчност и неособена интелигентност.

"Да кажем, че са били в добросъвестно заблуждение, докато не се докаже противното. Има редица регулативни проблеми при въвеждането на криптотехнологиите за разплащане. Надали за разплащането ще се случи в близко бъдеще, но блокчейнът ще бъде една блестяща технология, която би могла да замести нотариусите, или да им помогне със сделките и различните договори", коментира финансистът.

Той смята, че скандалът с "Нексо" ще се отрази на политическите кариери на някои хора.

"Най-големите щети са репутационни, чисто финансовите щети не са големи за България. А хората, които са инвестирали там, те си знаят защо и как", каза още Хампарцумян.

Експертът е категоричен, че влизането в еврозоната ще е полезно на най-икономически активни хора: "Каква разяснителна кампания на хора, които са свикнали да ходят в Гърция, колите са им в евро, жилищата са им в евро. Решението е взето, просто трябва да се направи. Представете си княз Борис I да прави референдум дали да приеме християнството."

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
brenicshki@abv.bg
преди 1 година
Тоя не е за коментар. Банкера химик. ***. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Еврото
преди 1 година
Що за цинизъм е това да сравнява сегашните управляващи с цар Борис и еврото с християнството? Култът към златния телец- еврото, не е християнска ценност. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
продажни политици
преди 1 година
Да, г-н Хампарцунян. Съгласни сме, че Еврото ще е полезно за богатите. Но, какво да правят останалите 6 милиона българи? Пак обедняване? С колко? До кога? 33 години народът обеднява! И все за "бизнеса" и олигархията работим! Последни по заплати, последни по жизнен стандарт, последни по пенсии, С най-ниска продължителност на живота, най-лоша здравна система, най-лоша демографска картина....До кога? Сигнализирай за неуместен коментар