Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Икономист: Държавата прилага проинфлационни мерки, избори ще ни струват 150 млн. лв.

Според Светлин Танчев единственият начин да се вдигнат доходите на хората е да изберат в каква посока да се преквалифицират

24.01.2023 | 21:19 Редактор: Ирена Бакърджиева

Каква е сметката на живота у нас?

"Наскоро НСИ докладва инфлация 16,9%, което показва, че нямаме връщане на инфлацията, но имаме пик, в който се задържаме за разлика от Америка и Европа, където виждаме трети пореден месец в спадане на инфлацията. Навсякъде на Запад осъзнават, че инфлацията се бори с оскъпяването на парите, вдигане на лихвени проценти, уволняване на хора. Тук всички мерки, които се предлагат, са проинфлационни", заяви икономистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него правителството по-често прибягва до популистки мерки и единственият начин да се вдигнат доходите на хората е да изберат в каква посока да се преквалифицират и да имат някакви познания, да придават стойност на продуктите, с които се занимават.

"В последните 10 години в България се зароди средна класа и тя не дойде, защото правителството нещо е направило, а защото фирмите станаха по-конкурентни, излязоха на чужди пазари и могат да предлагат по-добри заплати", поясни Танчев за Bulgaria ON AIR.

По думите му вдигането на лихвите ще охлади ипотечните кредити, а ЕЦБ всеки месец вдига лихвите, като в момента са 2%, но до края на годината ще стигнат 4% и това е неизбежно.

"Лихвата е цената на парите. Щом се вдига лихвата, цената на парите започва да пада и така се свива инфлацията. Трябва да се оскъпят парите. Тези пари, които се напечатаха покрай Ковид, сега трябва да се извадят от икономиката, защото тя прегря", категоричен е Танчев.

Той обясни, че избори струват около 110 млн. и това са стари данни, а сега цифрата вероятно достига 150 млн. лв. и добави: "Нашата сметка от избори за година и нещо е близо милиард. Ако го бяхме канализирали в други сфери, по-адекватно да се управлява кризата, може би по друг начин щяха да се усещат нещата".

"Ние не може да издържаме в момента на тези високи лихви без икономиката да работи и да придава стойност. Надяваме се, че с парите от ПВУ ще запушим дупки. От 2 години ги чакаме, повечето държави вече са ги усвоили, ние още не можем да се доберем. Ще бъдем притиснати след няколко месеца в тази продължаващо вдигаща се лихва и инфлация да продължим да финансираме чрез заеми и да ги раздаваме за пенсии. Няма да можем да ги канализираме в правилна посока, за да донесат нещо тези пари, ще бъдат прахосани", каза Танчев.

Гостът е категоричен, че в момента е най-голямата криза и добра новина е възможността Китай да отвори с пълна сила, защото ще предпази останалата част от света да влезе в тежка рецесия. Танчев поясни, че целта на всички централни банки е инфлация от 2%, за да е здрава икономиката, да върви, да расте и да създава нови работни места.

"Америка и Европа осъзнават, че тази година няма да достигнат 2%. Ние не сме зачеркнали повърхността да вървим в посока намаляване на инфлацията. Трябва да се случи чудо, че инфлацията в Българя да дойде в 3% по Маастрихтските критерии за влизане в Еврозоната. Може би не е моментът януари 2024 г. Ние първо трябва да затворим другите кризи, които съществуват", подчерта Танчев.

Гледайте целия разговор във видеото.