Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Койчев за разменените бебета и обезщетенията: Парите ще бъдат от данъците на софиянци

Случаят е инцидент, не е изпуснат контролът, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС

19.01.2023 | 21:15 Редактор: Вяра Димова

Казусът с разменените бебета, ще си получат ли семействата исканите обезщетения?

"Използвам случая да поднеса извинение на семействата. Всичко е напът да свърши добре, но това няма да замени безсънните нощи. Няколко неща са безспорни. Безспорно е, че децата са при биологичните си родители; че са прави да искат обезщетение за страданията. Трудно е да се каже каква е цената на тези страдания", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му територията е между границата на морал и материален интерес.

"Да, техните представители - адвокатите, анонсираха и заявиха претенции, но болницата с принципал Общинският съвет, всеки един от нас се е заклел, че ще спазва интересите на гражданите. Ще работим по съвест и морал. Тези пари, давайки разрешение, ще бъдат пари от обществени средства, т.е. от данъците на всички софиянци. Никой няма да подходи с лека ръка", поясни д-р Койчев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че ако се стигне до съдебно разрешаване на случая, съдът ще отсъди размера на обезщетението.

"Извънсъдебно споразумение също е начин да се излезе от тази ситуация, но какъв ще е размерът на претенцията, трудно може да се определи. Положително е това, че се стигна до повишаване на контрола за недопускане на възможност да се случи нещо подобно. Вече има троен контрол, не само в "Шейново", посочи гостът.

Болницата е застрахована, стана ясно от думите на д-р Койчев. "В полиците, които са сключвани, имат широк спектър от рискове, в това число и професионална грешка, рискове за такава, включително и подобен тип случаи", каза още д-р Койчев.

Контролът не е изпуснат, заяви гостът и подчерта, че случаят е инцидент.

"Това е изключение. Нека да гледаме и позитивно на възможността да се подобри контролът. Контролът е обект на много институции. Дирекция "Здравеопазване" и респективно Ресорната комисия участват активно в проверките във всички болници. Броят на подобен тип инциденти е малък", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

По думите му грижата за здравеопазването и качеството на медицинската услуга са непрекъснат процес и борба.

Той коментира и политическата ситуация.

"Налице  е деградация на целия политически процес. Налице е делегитимация, защото това, което се случва с "Нексо", до голяма степен делегитимира някои политически сили, които имаха популярност. От кутията на Пандора ще излязат много демони", заяви д-р Койчев.

Гледайте целия разговор във видеото.