Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Пропуск на службите ли е издирваният британец, разследван за тероризъм?

Според Румен Ралчев и Красимир Янков имаме "дупки" в законодателството

11.01.2023 | 21:12 Редактор: Петя Кръстева

Задържаха издирван с червена бюлетина от Интерпол у нас. Дейвид Бодил е на 28 години и е издирван от властите в Манчестър във връзка с разследване на подготовка на терористични действия.

В момента, в който въпросният Майкъл е пристигнал в България, не е бил издирван. Специалните служби са имали сигнали за него, тъй като много бързо е бил локализиран. Няма нищо изненадващо във влизането му в страната. Това заяви експертът по сигурност ген. Румен Ралчев в ефира на "Денят ON AIR". 

Според бившия депутат Красимир Янков задържаният вероятно ще бъде екстрадиран, но службите у нас все пак трябва да изяснят по какъв начин е придобил откритото оръжие и литература.

"Имаме пропуски в законодателството. Английското казва, че за откриването на подобна литература го заплашва доживотен затвор, докато при нас не е регламентирано подобно тежко наказание", подчерта гостът, според когото не е изненадващо, че по случая ще бъде разпитан и депутат. 

Ген. Ралчев е на мнение, че замесването на името на депутат "ще има още серии", тъй като самата тя Симеонова си признава, че му е давала пари.

"Няма да изненадам, ако прокуратурата в Лондон привика депутата от "Демократична България" Албена Симеонова - тя е помагач", заяви той. 

Пред Bulgaria ON AIR Янков коментира и начина на работа на районните инспектори, които представи като "гръбнака на системата за сигурност в МВР".

"Трябва да се направи детайлен анализ и да се видят пропуските, защото със сигурност има такива", категоричен бе той.

Ген. Ралчев отбеляза, че "не е необходимо да си голям специалист", за да разбереш, че историята за идването на Бодил у нас е "съшита с бели конци". 

Янков допълни, че в МВР от години се правят експерименти, а честата смяна на ръководството води до несигурност. Гостът изрази становището си, че рискова група сред влизащите у нас за бягащите от война, заради което МВР и службите за сигурност трябва да съсредоточат усилията си върху тях.

"Течът на информация в много от звената на системата за сигурност в България е огромен проблем, а въпросът за доверието към политическите ръководства и отделните звена на МВР е отворен. Няма как партньорските служби да ни имат доверия, ако има теч на информация. За момента има само едно звено, за което няма съмнения за изтичане на информация - Военна полиция", обобщи Янков.

Гледайте целия разговор във видеото.