Издирваният британец подпали страстите в НС, депутат избяга в тоалетната

Депутати от ГЕРБ обвиниха Албена Симеонова, че е била вербувана от мъжа

11.01.2023 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Темата със задържания у нас британец предизвика остри реакции в парламента. Според народни представители от ГЕРБ има връзка между него и депутата от "Демократична България" Албена Симеонова.

Издирваният с червена бюлетина на Интерпол Дейвид Бодил е задържан в дома на баба си - в плевенското село Любеново, където живее от два месеца. Властите във Великобритания го подозират в терористична дейност. Описан е като опасен, агресивен и въоръжен. 

В случая беше намесено и името на Симеонова, която се оказа съседка на британеца в Любеново. По-рано Албена Симеонова призна, че му е помагала да се настани в селото като му е превеждала от английски, но отрече да знае повече подробности за мъжа. Днес Симеонова отказа да отговаря на въпросите на журналистите и избра да се скрие в тоалетната на Народно събрание.

В пленарната за от ГЕРБ заподозряха Симеонова във връзка със задържания за тероризъм англичанин.

"Разбирате от какво е породена нашата тревога. За здравето и живота на тази колега, която до такава степен е била заблудена от неговия миловиден външен вид, че го нарича нормален човек", възмути се Георг Георгиев.

"На един обвинен за тероризъм човек му помага да се настани депутат, това се нарича вербовка на агент за влияние", коментира депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Атанас Атанасов от ДБ отговори на провокацията - въпреки че е работил със спецслужбите в миналото, не е предупредил колегата си да се пази от чужденеца. 

"Да бъде унижават един почтен човек. Никога не съм целувал ръката на Бойко Борисов и няма да я целувам докато съм жив", каза Атанасов. 

От ГЕРБ поискаха в парламента да бъдат изслушани шефът на ДАНС и вътрешният министър. От ДБ подкрепиха искането.

"Това, което се чу в рамките на това закрито изслушване, мисля, че мога да го възпроизведа: Няма данни тя да е знаела, че лицето е заподозряно и да му е оказвала съдействие и няма данни за опити да е била вербувана", посочи Христо Иванов.

След изслушването вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че у британския гражданин е намерено въздушно оръжие и не смята, че Бодил е "голяма опасност за страната". Албена Симеонова пък e оказвала пълно съдействие на службите.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
съд
преди 1 година
БиБейците са грантаджии и продажници на националните интереси! Сигнализирай за неуместен коментар