Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Здрава Каменова: Българските автори стъпиха на нашата сцена

Да си независим артист навсякъде не е лесно, коментира актрисата

28.12.2022 | 20:31 Редактор: Вяра Димова

В консуматорското време, в което живеем - къде отидоха ценностите ни?

"Да си независим артист навсякъде не е лесно. Все още някои механизми институционално не са въведени, за да бъде по-лесно. Една добра практика, която се въведе след пандемията - вече има годишни субсидии за независими компании в областта на изкуствата, които, ако развиват добре своята дейност, могат да получат годишна подкрепа от държавата. Това е хубава стъпка", каза режисьорът Здрава Каменова в студиото на "Денят ON AIR".

Актрисата и режисьор коментира думите на Димитър Недков, който каза, че в Народното събрание се играе театър.

"Изкуството има много разновидности. Добър театър, щом 7 млн. души го следят. Да видим колко хора ще отидат да гласуват и интереса към този спектакъл не намалява. За всеки е ясно, че изборите май са неизбежни", допълни Каменова. 

Тя изтъкна, че най-голям интерес, успех и любов от публиката, има към текстове, написани от български автори.

"През последните години българските автори стъпиха на българската сцена. Когато прохождах, малко хора се осмеляваха да пишат за театър. Най-лесно можем да стигнем до публиката, когато говорим на нейния език", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Режисьорът разказа за пиесата "37 клечки кибрит". Представлението е привлякло хора от четири националности.

"Всички разискват една тема, не само за това как български жени са принудени да ходят и да гледат болни хора в Германия, как и западното общество се отказва от свои възрастни хора и прехвърля грижата на чужди хора, но разказва и за нашата реалност" сподели още тя. 

Според нея темата докосва с човещина, защото всеки се е сблъсквал с това.

"През цялото време, докато пишех текста, исках да вмъкна и приказката за "Малката кибритопродавачка", но накрая текстът сам ме поведе и не я споменаваме, но усещането за самота остава", каза актрисата.

Тя играе образа на Ванга в "Дом за овце и сънища". Казва, че образът я е доближил до пророчицата. Покрай него се случили и интересни неща.

"Ванга ни напомня, че трябва да си помагаме и да си подаваме ръка. Дори и да нямаме свръх сили, можем да помагаме на хората да се намират. Моите социални медии са пълни с хора, които искат да помагат, да даряват", сподели актрисата.

Освен в "Дом за овце и сънища" Каменова играе и в "Машините са кучки", "Още една жена каза" и "Извънредно положение". 

"Отдала съм се на това да бъда актриса. Замислила съм човешка история, която ще пиша бавно. Намерих я в новините. Тъжна е, ще се опитам да намеря животоутвърждаващ порив", обобщи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.