Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Гърдев: Русия не успя да намери военни съюзници и изпадна в огромна изолация

Никой не очакваше такава мащабна агресия, коментира международният секретар на ИТН

23.12.2022 | 21:05 Редактор: Вяра Димова

В България и по света - равносметката за 2022 година?

"Наблюдавах процесите отдавна - цялата обстановка ескалираше и то негативно. Никой не очакваше такава мащабна агресия. Каквото и да се говори за специална операция, още в нощта на тези военни действия по територията на цяла Украйна бяха нанесени удари. Това беше широкомащабна операция", заяви международният секретар на "Има такъв народ" Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Тази операция промени всичко, подчерта гостът и припомни фактите от миналата година.

"В края на миналата година руското ръководство изпрати два документа - един до САЩ и един до НАТО. Искаше преустройство на Европа и нов световен ред. Заявките бяха дадени тогава. Русия искаше да излезе на световната сцена", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Според Гърдев има голям прелом във войната, настъпил в момента, в който руската офанзива беше спряна. "Тогава светът видя, че Украйна притежава жизнени въоръжени сили и зад нея застанаха много държави", подчерта гостът.

"Тогава, когато Русия обяви, че ще присъедини към собствената си територия четири други области от Украйна, маските паднаха. Русия нямаше политически съюзници. Само Беларус е държавата, която политически подкрепя тази авантюра. Русия не успя да намери военни съюзници. Тя изпадна в огромна изолация - в пълен обем на санкции, които не са налагани досега", каза още Гърдев. 

Заявката за лидерска роля в новия световен ред не се осъществява, заяви още той и посочи, че ситуацията за Путин е много сложна.

"С тази война реално заложи цялата политическа кариера на вабанк.  Това политическо ръководство ще търпи негативи от започналата авантюра. Русия не е само Путин", подчерта гостът.

В момента в руското общество има не само противопоставящи се на войната, но и противопоставящи се на начина, по който се води война, каза международният секретар на ИТН.

"В предстоящата година виждам военния бюджет, който беше гласуван в САЩ и заявката на Путин, че за следващия бюджет армията може да разчита на всичко. Това означава, че за 2023 година парите за войната са осигурени", обобщи Гърдев.

Гледайте целия разговор във видеото.


7
1 rate up comment rate down comment 0
Gratification
преди 1 година
Гърдев няма никаква класа и експертиза по международна тематика! Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 0
PS
преди 1 година
Г-н Гърдев не предлага професионални коментари, а само грешни прогнози и непоследователно поведение. Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 1
Passing by
преди 1 година
Поздравявам г-н Гърдев за адекватния коментар! Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 3
АА
преди 1 година
В настоящия парламент поне имаше предложен състав на правителство, който бе гласуван и не мина с малко. За разлика от предишните циркаджийски изпълнения на итн, чиито проектоправителства дори не стигаха до пленарна зала. Толкова за цирка, в който участва това парвеню Гърдев. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 3
J
преди 1 година
И вечните елементарни тезички на Гърдев за ЕС в стил анахронизъм и изхабен троцкизъм. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 4

преди 1 година
ИТН повече никога няма да бъде част от българския парламент, защото предаде интересите на избирателите си. Включително такива като Гърдев ги предадоха. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 4
DC
преди 1 година
Безкрайно слаб анализ на Гърдев. Песков заяви на 23.12, че има значителен напредък към демилитаризацията на Украйна, а Путин определя системата Patriot като "доста стара" и посочи, че Русия ще се адаптира към нея. Представител на ИТН, които имат заслуга за провала с Шенген поради това, че ресор външна политика бе техен ресор, да се изказва по темата е пълно безсрамие от негова страна. Слаби и посредствени тези, както обичайно. Сигнализирай за неуместен коментар