Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Иванов, БСП: Несериозно е "Продължаваме промяната" да поставят условия за кабинет

"Не всички възможности за редовен кабинет са загубени", смята депутатът

14.12.2022 | 20:45 Редактор: Петя Кръстева

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс. От БСП подчертаха, че няма да го подкрепят в пленарната зала. 

В писмото на "Продължаваме промяната" до партиите виждаме приоритет, които в определена степен се покриват с това, което ние виждаме като необходимост за развитие на държавата, но е крайно несериозно да се поставят такива условия. С ултиматуми не може да се разговаря. Тяхната позиция е доста непоследователна. Това заяви депутатът от БСП Иван Иванов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му БСП обаче е проявила последователна политическа позиция, гласувайки "против" проектокабинета на проф. Николай Габровски.

"Адмирации за професионализма на проф. Габровски, но мандатът на ГЕРБ за нас беше непреодолима бариера", подчерта депутатът. 

В ефира на Bulgaria ON AIR Иванов отново припомни, че промените в Изборния кодекс не означават отпадане на машините, а повече възможности за избор от страна на гражданите. 

"Считаме, че една от причините за ниската избирателна активност е невъзможността на част от избирателите да упражнят правото си на глас", констатира той.

Според Иванов не всички възможности за редовен кабинет са загубени, тъй като все още има надежда такъв да бъде сформират с втория или третия мандат. 

"Много зависи от хората, които ще се опитат да ги реализират - в първия случай е в ръцете на "Продължаваме промяната и начина, по който ще комуникират с партиите, а във втория - в ръцете на президента. Третият мандат очевидно е ключов", каза още той.

Гостът на пропусна на коментира и изключването на Явор Божанков от гражданската квота на левицата.

"Вероятно такова е било неговото желание. Следващите му изказвания бяха, че е приключил с БСП", лаконичен бе той. 

Иванов обобщи, че хората и икономиката следва да бъдат на първо място, заради което е наложително да бъде приет Бюджет 2023.

Гледайте целия разговор във видеото.