fallback

Писател: Хората, които прескачат границата на България, са терористи, спецчастите да ги чакат

Държавността се разгражда - и отвън и отвътре, смята Александър Урумов

09.12.2022 | 21:04 Автор: Вяра Димова

Ставаме ли свидетели на разпад на държавността? 

"Дали е кошмарна реалността... Това, което се случва не е само в Народното събрание, натискът не идва само от там, той е върху самото Народно събрание", каза писателят Александър Урумов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него натискът в България е огромен, нечовешки. Той сподели, че такъв е имало и върху него, докато е заемал длъжността говорител на военното министерство в периода 2017 - 2021 г. 

"Писано е да тръгне от мен тази публична битка срещу Истанбулската конвенция. Тя започна преди 5 години. Натискът беше изключителен в самото правителство. Тогава много хора загубиха постовете си. Натискът беше включително с обаждания, които обяснявам в книгата ми, която ще излезе през януари. Имаше и заплахи, за които съм подал сигнали в ГДБОП", разказа Урумов пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че има интересна информация за Истанбулската конвенция и начина, по който са е било изнудвано хърватското правителство.

"Европейският съюз е западно-центричен. Източна Европа бива третирана като хора втора ръка. Това е истината. Ние можем да се държим по-достойно", призова още писателят.

По въпроса с журналистическите разследвания, свързани с границата, той заяви, че не са случайни, а са част от кампания. 

"Играят се етюди. По конкретен повод и в конкретна кампания се изнасят неща. Някой бил стрелял, пуснал клип - добре, видял ли е кой е стрелял, как е станало? Трима български полицаи вече са загинали, четвъртият - не знам в какво състояние е. С лека ръка ни вкарват в този нов говор - хората, които нарушават границата на България, са терористи. Трябва да ги посрещаме по начина, по който напоследък започнаха да се държат. Защо на границата ги няма специалните сили? - Те са най-добре оборудваните", коментира той.

Писателят заяви, че държавността се разгражда - и отвън и отвътре.

"Усещането е за хаос и разпад", подчерта той.

Гостът заяви още, че за да има редовно правителство, то трябва да даде отговор на въпроса какви са му приоритетите.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback