Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт: България е системен нарушител на Европейската конвенция за правата на човека

Страната ни е съдена стотици пъти

22.09.2022 | 19:00 Редактор: Калина Донкова

За 30 години Европейският съд по правата на човека е произнесъл близо 1500 решения срещу България, над 700 от тях са осъдителни. За този период от време държавата е платила солидна сума пари, заради това, че не са взети никакви мерки.

Статистиката показва, че имаме значителен брой осъждания за нарушения на различни разпореждания на конвенцията. Това заяви в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR доц. Христо Христев, ръководител на магистърска програма „Право на Европейския съюз“ в Юридическия факултет на Софийския университет.

По думите му, причините за тези нарушения, не са свързани толкова с прилагането на хода на Европейската конвенция за правата на човека, а по-скоро с това колко функционира у нас прилагането на уредбата за защита на основните права и механизма на тяхната защита.

Конвенцията не се прилага пряко пред българските органи и в частност пред българските съдилища, е мнението на експерти в областта, заяви Христев.

Специалистът отбеляза, че България е част от неблагоприятна статистика по отношение на изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека.

Той заяви, че системата ни е системен нарушител на Конвенцията и е налице висока степен на негодност при прилагането на ефективната международната и европейската уредба, с която сами сме се обвързали.