Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Финансист: Малките и средните компании се молят да не се занимават с ББР

"Министърът на икономиката е много проветрива политическа дейност", смята Преслав Райков

06.12.2022 | 21:00 Редактор: Петя Кръстева

"Обвиненията на министър Пулев, че Българската банка за развитие (ББР) е катастрофирала, донякъде имат резон. През последните три години говоренето за Банката е в негативен аспект. По време на управлението на определени правителства тя в действителност е обслужвала близки до тях фирми. В България в сектора големи корпоративни клиенти има лимитиран брой фирми - 300 или 400. Всеки от бизнеса познава някого от политиката", заяви финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му ББР трябва да продължи да функционира, но инструментите ѝ трябва да бъдат насочени към гарантиране и съкредитиране през търговските банки. 

"Малките, средните и стартиращи компании стигнаха до момента, в който се молят да не се занимават с ББР, и отиват при частни фондове", подчерта той. 

Според финансиста заложеният таван на кредитите от ББР от 5 млн. лв. не е бил работещ. В ефира на Bulgaria ON AIR Райков подчерта, че ББР следва да мине под опеката на Българската народна банка, тъй като "министърът на икономиката е една много проветрива политическа дейност".

"ББР може да помогне в индустрии, които тепърва ще се развиват - такава е българската енергетика. Тя е най-енергонеефективната в цяла Европа", констатира финансистът. 

По отношение на Бюджет 2022 г. Райков отбеляза, че удължаването му е добър ход

"Бюджетът за тази година беше рекорден - раздут отвсякъде. Служебното правителство трябваше да го свие малко", заключи той.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте видео с целия разговор.