Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Терзийски: БСП използва възрастните хора като параван, за да върне практики от миналото

"Звучи конспиративно, че има кодове", каза депутатът от "Продължаваме промяната"

02.12.2022 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова

Битката за Изборния кодекс и напрежение в малките часове на нощта.

ова е антирекорд, защото освен срам за парламента, то е огромен риск, който се поема с приемането на тези промени в Изборния кодекс. Ние поставяме на карта един от най-важните закони в страната, приемайки Изборния кодекс на тъмно - без особено много дебати по темата. Законът, който беше внесен от БСП, беше тотално различен. Между първо и второ четене той претърпя огромна метаморфоза. Колегите от БСП излизаха и предлагаха прекратяване на дебатите", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Терзийски в студиото на "Денят ON AIR".

Според него целта е била бързо приемане този Изборен кодекс, независимо на каква цена.

"Така тотално се обезсмислят машините. Бяха купени машини за 80 млн. лв., ние в зала не чухме нито едно основателно притеснение. Успяха да намерят 3 случая в цяла България, в които разписките не отговарят на броя на машините, но след проверка, се оказва, че все пак машината е права и грешката е в човека. Целта е да се капарират следващите избори и както имаме чували с пари, да се напълнят с бюлетини и флашки", допълни Терзийски в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента машините се ползват просто като принтери.

"Поставяме под въпрос легитимността на тези избори оттук нататък, защото това е нещо фундаментално. Как да убедим хората, че техният глас е важен и че той ще бъде отчетен. И не е много ясно кой точно ще гледа видеозаписите. БСП използва като параван възрастните хора, които не можели да гласуват, но в крайна сметка се видя, че това не е проблемът", подчерта народният представител.

И отрече те самите да са купували машините.

"Нямаме членове в ЦИК. Звучи конспиративно, че има кодове. От "Сиела Норма" заявиха, че това е невъзможно. Машините не са включени в мрежа. Такива конспиративни теории са лесно продаваеми. Това е големият проблем, БСП седяха гузни в зала и не излязоха да защитят своя законопроект, а именно промените в Изборния кодекс, защото те знаят до какво ще доведат едни такива промени. Те знаят, че ще възстановяват практики от миналото, срещу които са се борили, което е най-големият парадокс", добави Йордан Терзийски.

Попитан дали ще има пари за строителите, той отговори: "Миналата година министър Караджов отказа да поеме отговорността да направи тези плащания без санкции на парламента, защото той много добре знаеше, че тези възлагания са незаконни. И ако направи тези плащания - той подлежи на санкции. Тогава ние взехме следното решение - направихме 50% плащане, същевременно стартира и проверка на ведомствена комисия. Оказа, че 79% от възлаганията са незаконни. Основни ремонти се прикриват като текущи."

Той призова ДНСК да излезе с доклада си и да се покаже какво е отчела проверката. "Да плащаме за нещо, което в крайна сметка е незаконно или некачествено - кой ще понесе отговорността след това", изтъкна Терзийски.

Гледайте целия разговор във видеото.