Арх. Шишков: Строителството е изпреварило законодателството, нужни са промени

КСБ и ведомството се обединиха около идеята за узаконяване на строителството на "Хемус" и язовирите

04.10.2022 | 16:19 Редактор: Петя Кръстева
Арх. Шишков: Строителството е изпреварило законодателството, нужни са промени

"Строителният бранш движи икономиката на България. Затова е важно да продължим да работим заедно и в диалог", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с ръководството на Камарата на строителите в България. 

По време на срещата представителите на камарата изразиха благодарност към архитект Шишков за бързата и качествена работа за изработване на методиката за индексация в строителството, след една година "мъка", по техните думи и бяха категорични, че браншът най-после има министър.

"Това бе едно от най-важните неща, които трябваше да свършим", обясни от своя страна министърът. И подчерта, че това, което екипът му е започнал, ще продължи, докато е в МРРБ. Следващата важна стъпка е да се изработят указания за прилагането на тази методика, стана ясно в хода на разговора, като от бранша поискаха ясен регламент, определен от регионалното министерство и бяха категорични, че са готови на диалог и съвместни усилия.

Министър Шишков предложи указанията за прилагането на методиката да бъдат изработени съвместно между експерти на МРРБ, Министерство на финансите и КСБ.

Около необходимостта от узаконяване на незаконните строителни дейности, открити на магистрала "Хемус" и някои язовири в страната се обединиха още от КСБ и ръководството на МРРБ. 

За съвместни усилия в посока промяна на нормативната уредба, свързана с договорите за текущ и основен ремонт, призова министърът на днешната среща и изтъкна необходимостта от това.

"Искам да сложа ред и малко да либерализираме нещата, свързани с договорите за ТРП", обясни архитект Шишков и добави, че в момента законодателството е това, което създава проблем. Технологиите напредват, а законът е на едно място, затова е необходимо законът да бъде свързан с новите технологии, за да може да работи, не да пречи на технологиите", посочи регионалният министър.

Според него строителството като начин на изпълнение е изпреварило законодателството и именно това трябва да се промени.

От КСБ изразиха готовност за предоставяне на експертиза по отношение промени в нормативната база.

По време на днешната среща бе обсъден и въпросът с предстоящата програма за енергийно обновяване на жилищния фонд и обществени сгради. Министърът запозна с детайли по програмата представителите на строителния бранш и отново подчерта, че насоките за кандидатстване по процедурата вече са публикувани за обществено обсъждане.

В края на разговора архитект Шишков и ръководството на КСБ се договориха следващата седмица да проведат отново съвместна среща, на която да продължи обсъждането на редица въпроси, отнасящи се за строителния бранш. 

Снимка: МРРБ

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК