Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: С удължаването на бюджета депутатите ни отдалечават от Шенген и еврозоната

Парите ще се замразят, трябва да има актуализация на минималната работна заплата, настоя Кирил Симеонов

29.11.2022 | 21:06 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите приеха на първо четене удължаване на действащия бюджет през следващата година.

"Един от рисковете, когато нямаме нов бюджет е отдалечаването ни от Шенген и еврозоната. Не че са се затичали да ни приемат, но това ще бъде формална причина да ни отложат", коментира икономистът Кирил Симеонов в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му е било задължително внасянето на нов бюджет и в него да се отразят актуалните макроикономически реалности.

"Ако няма редовно правителство, най-рано можем да имаме бюджет юни-юли. Няма как да изкараме, защото нямаме такива буфери, разчетите са до първото тримесечие", посочи икономистът. 

Гостът посочи пред Bulgaria ON AIR, че когато икономическата обстановка е турбулентна, е добре бюджетът да се актуализира на по-тесни интервали. 

"Ще се замразят парите - няма да могат да се актуализират спрямо инфлацията. Минималната работна заплата трябва да се актуализира, инфлацията ще намали способностите да оперира с бюджетно салдо. Между първо и второ четене има шанс да се променят много параметри. Много хора казваха, че ако има нов бюджет, той ще стане популистки. Сега между първо и второ четене пак ще е така, по-отговорно е да се внесе нов бюджет", заяви Симеонов и уточни, че това вече е затворена врата. 

Обвини служебното правителство в бягане от отговорност с невнасянето на Бюджет 2023.

Гледайте целия разговор във видеото.