Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Министър Шишков: Ще платим частично на пътните строители, ако има останали пари в бюджета

"За да има социално поносима цена на водата, държавата трябва да инвестира изключително много в този сектор", заяви регионалният министър

29.11.2022 | 19:55 Редактор: Тодор Петров

Пътностроителните фирми са в стачна готовност. Искат си дължимите пари, които възлизат на сумата от около 1,5 млрд. лв.

"Има вече уговорена среща при министъра на финансите в четвъртък в 11 ч. Ако има останали пари в бюджета за тази година, ще опитаме да осигурим частично плащанията. Строителният бранш има и проблем с индексацията. За сектор "ВиК" съм разпоредил и са направени споразумения, общините са основен играч и трябва да поемат своята отговорност. Другия сектор е Агенция "Пътна инфраструктура". Най-вероятно утре ще започнат първите плащания по линия на АПИ", заяви служебният регионален министър арх. Иван Шишков пред Bulgaria ON AIR.

От ГЕРБ заявиха, че "Продължаваме промяната" трябва да поеме своята политическа отговорност във връзка с решението на КС, което определи като противоконституционно решението на предишния парламент АПИ да плати само половината пари на пътните строители.

Арх. Шишков коментира в предаването "Денят ON AIR", че са очаквали решението на Конституционния съд да бъде в тази посока. 

"Казах, че това ще се случи, защото НС не трябва да взима такова решение. Трябваше да бъде направен анализ на ремонтите. Съвсем нормално е да бъде сложена група "текущи ремонти с елемент на основни". Спорът на политиците в момента е много странен. Установи се, че през 2018-2020 г. са възлагани основни ремонти като текущи", подчерта министърът.

Той подчерта, че строителните фирми берат плодовете на строителния хаос във времето до 2021 г. 

"Строителният бранш не заслужава това, което му се случи. Беше и продължава да бъде използван политически. Диалогът със служебния кабинет ще му бъде възможно най-лесен, защото не сме ангажирани политически. Те не очакват да бъде разплатено в рамките на годината, но очакват ясно решение", каза още министър Шишков.

"Имат правото да стачкуват, но не считам, че имат моралното право да стачкуват срещу служебния кабинет. Много добре знаят, че не е виновен служебният кабинет. Строителите са разумни хора. Ако искат, могат да заведат и дела, накрая всички ще платим този проблем", отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

По думите му политиците водят престрелка в неправилна посока, тъй като проблемът бил кой строеж по какво залагане е направен. Безсмислено е да се обстрелват с фирми и не отговаря на истината, категоричен е министър Шишков.

Правим нови обществени поръчки, всичко ще тръгне и всички фирми ще бъдат доволни, добави той.

Шефът на МРРБ предупреди, че проблемът с Омуртаг няма да е единствен в страната ни. А за да има социално поносима цена на водата, държавата трябва да инвестира изключително много в този сектор. "Държавата не е инвестирала. Нямаме концепция и водопроводната мрежа е доста остаряла", алармира арх. Шишков.

За финал на разговора регионалният министър каза:

Предложих на политиците да помислят, че държавата не може да си позволи да изгради всички магистрали. Сумата, която трябва да отделим, е към 20 млрд. лв. Таксите няма как да бъдат скъпи.

Гледайте целия разговор във видеото.